Vraag en antwoord: Klopt de indexering van mijn huurcontract?

Gepost op 2022-02-07

De laatste tijd krijgen de huurdersbonden opvallend veel vragen over de indexering van de huurprijs. Dat is niet toevallig. Door de hoge inflatie stijgen sommige huurprijzen door die indexatie met soms wel 30, 40 of 50 euro. Wanneer de huurprijs de vorige jaren niet werd geïndexeerd, kan het verschil zelfs nog hoger zijn. Op een moment dat ook de energiefactuur er stevig in hakt, komt die indexering bijzonder ongelegen.

Mag uw verhuurder indexeren?

Het antwoord is meestal ‘ja’. Wanneer uw schriftelijk woninghuurcontract hierover niks bepaalt dan mag de verhuurder de huurprijs indexeren. Hij moet dit wel schriftelijk aan u verzoeken. Dit kan maar één maal per jaar, ten vroegste op de verjaardag van de aanvang van de huurovereenkomst en hij kan hooguit drie maanden terugkeren in de tijd. Er zijn maar twee regels waarbij indexering niet mag worden toegepast:

– Wanneer uw huurcontract uitdrukkelijk vermeldt dat indexering niet toegelaten is.
– Wanneer u een mondeling huurcontract afsloot na 30 mei 1997 en de verhuurder kan niet aantonen dat een indexering werd afgesproken.

Is de indexatie verplicht?

Neen, de verhuurder is helemaal niet verplicht om te indexeren.

Klopt de berekening van uw geïndexeerde huurprijs?

Dat kunt u eenvoudig nagaan via deze website. Hou best je huurcontract bij de hand, zodat je alle gevraagde gegevens kan invullen. De huurcalculator rekent je nieuwe huurprijs daarna vanzelf voor u uit.

Heeft u nog vragen over de indexering? Contacteer dan uw huurdersbond.