Wat zeggen onze politieke partijen over de uitdagingen van ons woonbeleid?

Gepost op 2019-05-08

De verkiezingen komen met rasse schreden dichterbij. Op 26 mei 2019 mogen we opnieuw naar de stembus voor de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen. Om onze toekomstige beleidsmakers inspiratie te bieden, bezorgden de Vlaamse Huurdersbonden, VIVAS en het Vlaams Huurdersplatform heel wat beleidsaanbevelingen om de wooncrisis tegen te gaan.

We vroegen de politieke partijen nu ook naar hun plannen met ons woonbeleid. We stelden hen daarom vijf vragen die voor huurders belangrijk zijn.
Klik hieronder op de vraag die u interesseert om het antwoord van de verschillende partijen te kennen. Leest u liever meteen alle antwoorden van een specifieke partij, dan kunt u deze hier aanklikken: CD&V, Groen, N-VA, Open VLD, SP.A, PVDA, Vlaams Belang.

 

1. De toegang tot de private huurmarkt is erg moeilijk. Er zijn te weinig kwaliteitsvolle en betaalbare huurwoningen. Tegelijk is er heel wat discriminatie en negatieve selectie. Daarenboven werd de huurwaarborg verhoogd. Hoe wil uw partij de toegang tot de private huurmarkt bevorderen?

 

2. Op de private huurmarkt betalen veel huurders zich blauw aan woningen en appartementen van slechte kwaliteit. 30% van alle huurders houdt na het betalen van zijn huur te weinig over om menswaardig te leven. Hoe wil uw partij de private huurmarkt kwaliteitsvoller en betaalbaarder maken?

 

3. Momenteel hebben we in Vlaanderen 155.000 sociale woningen. Dat is 6,5% van het totaal aantal Vlaamse woningen. Er staan ondertussen 135.000 mensen op de wachtlijst. Wil uw partij een ambitieuzere groei van het aandeel sociale woningen?

 

4. Er is algemene consensus onder academici dat de woonbonus niet werkt. Het systeem drijft de prijzen op en verdeelt van arm naar rijker. Is uw partij bereid om de middelen van de woonbonus te heroriënteren naar waar het echt nodig is, namelijk de sociale en private huurmarkt?

 

5. Wat is volgens uw partij de grootste woonuitdaging voor de volgende regering?