Coronahuurvraag: Kan ik terecht op een kantoor van een vastgoedmakelaar, professionele verhuurder of sociale verhuurder?

Gepost op 2020-04-07

De coronacrisis is nu al een tijdje bezig en ik wil graag op zoek naar een nieuwe woning. Mag ik alweer langsgaan bij het immokantoor en bij sociale verhuurders?

Antwoord (update 11 juni 2021)

Deze regeling werd het afgelopen jaar diverse malen gewijzigd. Sinds 9 juni 2021 kan je opnieuw terecht in alle kantoren, dus ook die van de makelaars. Er wordt aangeraden om dit toch nog op afspraak te doen. Uiteraard moeten ook alle voorzorgsmaatregelen genomen worden om besmetting te vermijden.

De sociale verhuurders zijn essentiële dienstverleners en mochten al die tijd hun kantoren dus wel openhouden. U doet er wel best aan eerst het kantoor te telefoneren of te mailen en om een afspraak te vragen indien nodig. Verschillende kantoren zijn namelijk nog niet publiek voor iedereen toegankelijk en dus is een afspraak maken verplicht. De kantoren en het bezoek worden zo georganiseerd, dat het risico op besmetting tot het absolute minimum wordt herleid.

Eens de afspraak is bevestigd, moeten de kantoren ook uitgerust zijn met een aantal extra voorzorgsmaatregelen. Zo mag er maximaal één bezoeker per 10m² aanwezig zijn. Er is een afscheiding in plexiglas voorzien tussen de medewerker en de bezoeker of men ontvangt de bezoeker in een afzonderlijke ruimte die voldoende groot is opdat minstens 1,5m afstand kan worden gehouden. De bezoekers moeten de mogelijkheid hebben om de handen te wassen en te drogen en/of er moet ontsmettende handgel ter beschikking worden gesteld.

Heeft u nog vragen, aarzel dan niet om contact te nemen met uw huurdersbond.