Dak- en thuisloosheid is de meest triestige uiting van de wooncrisis: op naar nul dakloosheid
Gepost op 2025-01-20Op maandag 20 januari is het Blue Monday. Iedereen voelt hoe de koude, natte en donkere periode na de feestdagen op je mentaal welzijn werkt. En wat als je op dat moment ook geen plaats hebt die je ‘thuis’ kan noemen? Dan schiet zelfzorg tekort, dan is er maatschappelijke zorg nodig. België engageerde zich om dak- en thuisloosheid op te lossen tegen 2030. De tijd dringt dus. En dat laten Woonzaak en lokale dak- en thuislozenwerkingen weten met een aftelklok op verschillende locaties in Vlaanderen waaronder Antwerpen, Mechelen, Hasselt en Leuven.
“Iedereen die momenteel een huurwoning zoekt, wordt momenteel geconfronteerd met de ernst van de wooncrisis.” zegt Hugo Beersmans van Woonzaak. “Maar dak- en thuisloosheid is er de meest triestige uiting van. Dat we in een welvarend land als België leven met de wetenschap dat duizenden mensen geen thuis hebben is hallucinant.” Verschillende tellingen van dak- en thuisloosheid legden de afgelopen 5 jaar de omvang van het probleem bloot. In Vlaanderen wordt geschat dat er ongeveer 19.500 mensen dak- en thuisloos zijn. Hiervan is een derde minderjarig.
Woonzaak en dak- en thuislozenorganisaties trekken aan de alarmbel. “We hebben niet de luxe om te wanhopen als mensen in deze tijden geen thuis hebben.” vertelt Hugo Beersmans. “In juni 2021 engageerde België zich, samen met de andere Europese lidstaten, om tegen 2030 dakloosheid te stoppen. Dit engagement werd in februari 2024 nog eens bevestigd onder Belgisch voorzitterschap tijdens de Europese conferentie: ‘Naar nul dakloosheid, nog maar 6 jaar om te slagen’. Hoewel de regering plannen heeft, missen deze plannen de ambitie om dakloosheid te beëindigen.”
De organisaties kaarten aan dat er op Blue Monday vooral gepleit wordt voor zelfzorg. Maar geen enkel gezin krijgt dit opgelost zonder dringende zorg van de overheid. Het verminderen van uithuiszettingen, thuisloosheid aanpakken bij jongvolwassenen en een daling van het aantal chronisch dak- en thuislozen, wat nu in het Vlaams regeerakkoord staat, vinden ze goed maar niet voldoende. Ze vinden dat er dringend een actieplan nodig is met concrete, meetbare doelstellingen om zo snel mogelijk voor iedereen in (dreigende) dak- of thuisloosheid een woonoplossing te voorzien. De Vlaamse regering heeft nog 1806 dagen om dak- en thuisloosheid te beëindigen.
Onder de noemer Woonzaak dienden in 2019 verschillende middenveldorganisaties een klacht in tegen het toenmalige Vlaamse woonbeleid bij het Europees Comité voor sociale rechten van de Raad van Europa. Ze stelden dan al vast dat de overheid niet genoeg deed om het recht op wonen voor iedereen te garanderen. In het voorjaar van 2025 wordt een uitspraak verwacht.
Wil je hier meer over weten? Ga naar https://www.woonzaak.be/