Actualiteit

Wie staat op de wachtlijst voor een sociale woning? 

Gepost op 2024-06-28

Het is geen nieuws dat de wachtlijst voor een sociale woning ellendig lang is. Maar over hoeveel mensen gaat het nu echt? En wie zijn die mensen die sociaal willen huren? Nadat we eerder cijfers van Wonen in Vlaanderen analyseerden over wie in een sociale huurwoning woont, analyseren we nu de wachtlijst. 

Ontdek Budgetwijzer.be

Gepost op 2024-06-20

Heeft u of iemand in uw omgeving hulp nodig bij het beheren van hun budget of schulden? Neem dan zeker een kijkje op Budgetwijzer.be! Dit initiatief, waar de Huurdersbonden aan meewerkten, biedt betrouwbare informatie, praktische tips en handige hulpmiddelen om financiële problemen aan te pakken.

Een geslaagd congres voor sociale huurders: kiezen voor sociaal wonen

Gepost op 2024-05-29

Op 25 mei verzamelden ongeveer 120 sociale huurders en andere enthousiaste deelnemers zich aan Hogeschool Howest in Kortrijk voor het jaarlijkse congres voor sociale huurders. Dit jaar stond het congres in het teken van het thema “Kiezen voor sociaal wonen,” een onderwerp dat bijzonder relevant is met de verkiezingen in zicht.

Huurders vonden ook in 2023 de weg naar de huurdersbonden

Gepost op 2024-05-29

In 2023 stelden veel meer huurders vragen over de indexering van hun huurcontract dan voorheen. Ook de kennis van de EPC-score van de woning steeg sterk. Dat blijkt uit het gezamenlijk jaarrapport van de huurdersbonden over 2023.

Wat vinden de politieke partijen over wonen?

Gepost op 2024-04-17

Naar aanleiding van de verkiezingen in 2024 heeft het Vlaams Huurdersplatform een aantal vragen voorgelegd aan de politieke partijen op Vlaams niveau. De antwoorden op deze vragen publiceren we in ons Huurdersblad en delen we hier op onze website. Zo kunt u als geëngageerde kiezer een goed beeld krijgen van waar de verschillende partijen staan als het gaat om woonbeleid en een afgewogen keuze maken.

Studenten kunnen teveel betaalde huur terugvragen

Gepost op 2024-03-27

In 2022 beslist de Vlaamse Regering om indexeringen van energieverslindende panden voor één jaar te beperken of blokkeren. Twee eigenaarsverenigingen trokken daartegen naar het Grondwettelijk Hof.  Het Grondwettelijk Hof publiceerde eind vorige week zijn oordeel. De eigenaarsverenigingen komen met lege handen thuis. Meer nog, het Hof stelde dat ook studentenovereenkomsten onder dezelfde regeling vallen. Veel studenten zullen dus teveel betaalde indexaties kunnen terugvragen.

Housing Action Day Antwerpen: 7 april

Gepost op 2024-03-25

Zondag 7 april trekken we naar het Operaplein in Antwerpen voor de vijfde editie van de Europese actieweek Housing Action Days. Met zoveel mogelijk Vlaamse middenveldorganisaties, solidaire burgers en getroffenen van de aanhoudende wooncrisis zullen we de krachten bundelen en luidkeels opkomen voor het fundamenteel recht op wonen.

Kandidaat sociale huurders moeten hun dossier actualiseren

Gepost op 2024-03-14

Vanaf 18 maart 2024 zullen woonmaatschappijen aan hun kandidaat-huurders vragen om hun dossier te ‘actualiseren’. Op papier actualiseren blijft mogelijk, maar voor het eerst kunnen kandidaten dit ook digitaal doen.

Sociale huurders vragen een ander en beter sociaal woonbeleid

Gepost op 2024-03-04

Sociale woningen zijn geen oorzaak, maar een oplossing voor armoede. Sociaal huren biedt stabiliteit en kansen voor een betere toekomst. Lees in de verkiezingskrant van VIVAS wat sociale huurders vinden van de kwaliteit en betaalbaarheid van hun woning, van hun leefomgeving, van de dienstverlening… en wat hun eisen zijn voor de volgende Vlaamse regering.

Woonzaak opent fanshop

Gepost op 2024-03-03

De Woonzaak verenigt de supporters van een thuisvoordeel voor iedereen. En jij kunt mee supporteren door een van onze supporterspakketten te bestellen in de Woonzaak fanshop.