Podcasts over wonen

Gepost op 2023-09-21

Voor wie zich graag via podcasts laat informeren over de woonproblematiek is veel te kiezen. In dit artikel tippen we vier afleveringen: de laatste aflevering van Woonspraak, een nieuwe podcast van Welzijn13 over dak- en thuisloosheid, een aflevering van een podcastreeks van De Morgen, Duidelijk, en PUSHBACK talks, een Amerikaanse podcastreeks.

Woonspraak: Woonoplossingen buiten de traditionele woonmarkt

In de vierde aflevering van Woonspraak kijken we naar inspirerende woonpraktijken die buiten de gekende paden gaan. Waar we in eerdere afleveringen spraken met experts en ervaringsdeskundigen die de wooncrisis en de historiek erachter konden duiden, spreken we in deze aflevering met twee pioniers die nieuwe oplossingen uitwerken die zich buiten de gekende logica van de private en sociale huurmarkt en de koopmarkt bevinden.

 

13-13 / Getuigenissen over dak- en thuisloosheid

Wil je weten hoe het écht voelt om dakloos of thuisloos te zijn? Luister dan zeker naar de podcast van welzijnsvereniging W13 ’13-13 / Getuigenissen over dak- en thuisloosheid’. In de 8 afleveringen geven Kim, Didier, Giordy, Saddam, Dirk, Laura, Conny en Mohamed een inkijk in de periode dat ze thuisloos of dakloos waren. Verwacht je aan rauwe, ontroerende getuigenissen. Een traan, maar gelukkig ook een lach. Mooie, wijze levenslessen.

 

Duidelijk: Zo duur is het leven voor singles: ‘Vooral de kinderloze alleenwoner wordt gediscrimineerd’

Alleen wonen is de norm in België. In 9 op de 10 gemeenten zijn alleenwonenden de grootste groep geworden. Toch is onze samenleving nog erg gericht op het klassieke gezin met kinderen. Worden singles en alleenwoners stiefmoederlijk behandeld? Daarover gaat het in deze aflevering van Duidelijk, een podcastreeks van De Morgen.

PUSHBACK Talks

Deze Engelstalige podcast geeft een internationaal perspectief op de wooncrisis: onleefbare steden, stijgende woonkosten, dak- en thuisloosheid en huisvesting die zowel in kwaliteit als in hoeveelheid niet voldoet. Hoe heeft het zo ver kunnen komen en waarom staat dit mensenrecht zo onder druk? De nieuwste aflevering, de start van het nieuwe seizoen, gaat over ongelijkheid en onrecht, waarbij deze podcast steeds aandacht besteed aan wat we tegen de wooncrisis kunnen doen.

Podcastliefhebbers mogen ook altijd suggesties bezorgen aan info@vlaamshuurdersplatform.be