Vraag je tweede basispakket van de energiepremie aan!

Gepost op 2023-04-26

Wie de energiepremie van de federale overheid (basispakket energie van 196 euro per maand) niet automatisch kreeg, kan deze zelf aanvragen. Ook als je een gedeelde teller hebt, kan je een aanvraag indienen. Het eerste basispakket kan je nog aanvragen tot komende zondag 30 april. Ondertussen kan je ook het tweede basispakket aanvragen.

Wie een contract voor huishoudelijk gebruik heeft voor gas en elektriciteit, heeft sinds november 2022 recht op het basispakket voor energie, op voorwaarde dat het gaat om een variabel contract ofwel om een vast contract afgesloten of hernieuwd na 30 september 2021. Je hebt geen recht op deze premie als je het sociaal tarief hebt. Hiervoor werden reeds bijkomende regelingen getroffen voorzien sinds 2021.

Het basispakket voor de maanden november en december 2022 is een bedrag van 122 euro voor elektriciteit en 270 euro voor gas, dat komt neer op 392 euro voor de 2 maanden samen, of 196 euro per maand.

Een tweede basispakket kan nu aangevraagd worden voor januari, februari en maart 2023. Het bedraagt 183 euro voor elektriciteit en 405 euro voor gas, dat komt neer op 588 euro voor de 3 maanden samen, dit blijft dus 196 euro per maand.

In principe ontvang je deze premies automatisch: deze wordt afgetrokken van je energiefactuur of op je rekeningnummer gestort met de mededeling “federaal basispakket”, met de vermelding van de periode.

Het gaat om aanzienlijke steunbedragen, die je zeker niet mag mislopen! Controleer goed je energiefactuur en je rekening. Als je een gedeelde teller hebt voor energie, of als er iets mis is met je identiteitsgegevens op je energiecontract, kan het zijn dat je die premies toch nog niet automatisch hebt ontvangen. Dan kan je de premies voor de maanden november en december sinds 23 januari en ten laatste op 30 april 2023 aanvragen bij de Federale Overheidsdienst Economie. Het basispakket voor januari, februari en maart 2023 kan je vanaf nu aanvragen tot ten laatste op 31 juli 2023.

Op de website van de FOD Economie vind je alle uitleg en de links om in te loggen of een aanvraagformulier te openen en in te vullen:

Basispakket voor gas | FOD Economie (fgov.be)

Basispakket voor elektriciteit | FOD Economie (fgov.be)

Pas indien mogelijk je identiteitsgegevens in je energiecontract aan: deze moeten overeenstemmen met je gegevens in het Rijksregister. Dan zal je in de toekomst de premie wel automatisch ontvangen.