Wonen in de wachtrij
Gepost op 2017-12-13Op dinsdag 12 december lanceerde het Crisisplatform Wonen een dossier dat de grote nood aan huurwoningen aan de kaak stelt. Zowel op de private als op de sociale huurmarkt is er een zwaar en structureel tekort aan betaalbare en kwaliteitsvolle woningen. Een steeds grotere groep moet wachten op een woonkans. Met de actie ‘Wonen in de Wachtrij’ zetten 14 middenveldorganisaties de vraag om snel en duurzaam in te grijpen in de woonmarkt kracht bij. Behoorlijke huisvesting is en blijft immers een recht voor iedereen.
Wachtrij voor de private huurmarkt
De vraag naar een betaalbare huurwoning van behoorlijke kwaliteit ligt veel hoger dan het huidige aanbod. “Als je ziet hoeveel mensen op zoek zijn naar een beperkt aantal beschikbare en betaalbare huurwoningen, dan weet je dat je een stevige portie geluk moet hebben om gekozen te worden,” aldus Marieke Poissonnier van Samenlevingsopbouw. “Bovendien worden personen of gezinnen soms weggeselecteerd of gediscrimineerd. Een goede huurwoning vinden is vaak een echte calvarietocht”, vult Joy Verstichele, coördinator van het Vlaams Huurdersplatform, aan.
Wachtrij voor de sociale huurmarkt
Tegelijk groeien ook de wachtlijsten voor de sociale huurmarkt. Eind 2016 waren er 124 653 mensen effectief ingeschreven op de wachtlijst als kandidaat-huurders. Ter vergelijking: de (bereikte) capaciteit van de sociale huurwoningen lag eind 2016 op 153 312. Om de effectieve wachtlijst weg te werken, is er bijna een verdubbeling van de capaciteit nodig. Wetende dat in de praktijk zelfs zowat 240 000 gezinnen of alleenstaanden eigenlijk recht hebben op een sociale woning, mag het duidelijk zijn dat de woningnood op de sociale huurmarkt pijnlijk groot is. “De Vlaamse regering vertraagde het groeipad bij het begin van de regeerperiode maar pompte daarna wel elk jaar middelen in de sociale huur. Toch zal dit helemaal niet voldoende zijn omdat de nood ook steeds groter wordt”, aldus Verstichele. “Daarnaast leveren de sociale verhuurkantoren uitstekend werk en slagen ze erin die mensen met de grootste woonnood te helpen. Maar de capaciteit van de sociale verhuurkantoren is te beperkt om de huidige crisis het hoofd te bieden”, zo stelt Poissonnier.
Wonen in de wachtrij
Wie nog niet in een behoorlijke sociale of private huurwoning terecht kan, moet op zoek naar een andere oplossing. “Met 8 personen in een appartementje met 2 slaapkamers wonen. Of overleven in een stinkende vochtige woning die amper te verwarmen valt. Op de sofa bij vrienden slapen of woekerhuurprijzen betalen. Het zijn allang geen uitzonderingen meer”, zegt Marieke Poissonnier.
“Ook erkende vluchtelingen en subsidiair beschermden (oorlogsvluchtelingen) vinden zeer moeilijk een betaalbare, kwalitatieve woning. Na erkenning krijgen ze slechts twee en bij verlenging vier maanden de tijd om hun opvangplaats te verlaten en een privéwoning te vinden. Dat is voor veel van hen onmogelijk op zo’n korte tijd. Vluchtelingen komen dan in tijdelijke woningen terecht of erger nog, ze dreigen op straat te belanden. Ook vluchtelingen die herenigd worden met hun gezin hebben het moeilijk. Gezinnen blijven hangen in de eerste huurwoning: een studio of één-slaapkamerappartement met het hele gezin. Daardoor zien we ook meer gevallen van uithuiszetting.”, zegt Charlotte Vandycke, Vluchtelingenwerk Vlaanderen.
Initiatieven die nieuwe woonoplossingen zoeken voor kwetsbare groepen zijn noodzakelijk, maar krijgen nog te weinig ruimte. Verschillende organisaties en personen botsen op tal van muren wanneer ze zelf de handen uit de mouwen willen steken. Het is aan de verschillende beleidsdomeinen en hun bevoegde ministers om hier gecoördineerd oplossingen in te voorzien en projecten te faciliteren.
Crisis vraagt kortetermijnoplossingen
Deze wooncrisis aanpakken, vraagt dringend ingrepen. Om voldoende aanbod te creëren van sociale huurwoningen en de wachtlijst weg te werken, blijft duidelijke en verdergaande politieke actie nodig. Tegelijk vraagt het platform maatregelen die onmiddellijke impact hebben, zoals het opdrijven van toegankelijke tegemoetkomingen in de huur. Praktijktesten die discriminatie op de huurmarkt tegengaan, het benutten van leegstaande woningen en het creëren van ruimte voor vernieuwende initiatieven zijn stapstenen om deze crisis bestrijden. Want iedereen blijft recht hebben op een woning.
Het Crisisplatform Wonen, een samenwerking van verschillende organisaties, kaart al twee jaar zijn bezorgdheid aan over de krapte op de woonmarkt, in het bijzonder voor kwetsbare groepen.
Het Platform bestaat uit Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Vlaams Huurdersplatform, HUURpunt, Orbit vzw, Caritas Vlaanderen/ Caritas International, Netwerk Tegen Armoede, Groep CAW – Centra Algemeen Welzijnswerk Vlaanderen, sector Samenlevingsopbouw, Beweging.net, Minderhedenforum, Platform Kinderen op de Vlucht, SOM Federatie van Vlaamse Sociale Ondernemingen vzw, PSC (Protestants Sociaal Centrum Antwerpen), VLOS (Vluchtelingen Ondersteuning Sint-Niklaas)
De uitgebreide nota vindt u hier.
In de pers:
http://radioplus.be/#/radio1/herbeluister/c283ad79-8f4d-11e3-b45a-00163edf75b7/f44710b8-df13-11e7-92d6-02b7b76bf47f/ (vanaf minuut nr 6)
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/Journaal-Weer/het-journaal-1/ (hier kunt U het middagjournaal opnieuw bekijken).