Bijna 200.000 huishoudens wachten op een sociale woning

Gepost op 2025-04-24

Voor het eerst sinds eind 2022 zijn er nieuwe cijfers over het aantal huishoudens op de wachtlijst voor een sociale woning. Daaruit blijkt dat de wachtlijst is aangedikt tot 199.085 huishoudens. Dit is 13% meer dan eind 2022, toen er 176.026 gezinnen op de lijst stonden. De stijging is opmerkelijk, zeker gezien de recente actualisatie van de inschrijvingsdossiers.

Bron cijfers: Wonen in Vlaanderen

Eén centraal inschrijvingsregister

Terwijl de sociale huisvestingsmaatschappijen en sociale verhuurkantoren fusioneerden tot woonmaatschappijen, werd er ook werk gemaakt van een centraal inschrijvingsregister. Er is nu dus één wachtlijst waar alle kandidaten voor een sociale huurwoning op terug te vinden zijn. De oude wachtlijsten werden samengevoegd. Alle kandidaten moesten hun kandidatuur herbevestigen en opnieuw aantonen dat ze nog aan de inschrijvingsvoorwaarden voldoen.

Net zoals bij eerdere actualisatieperiodes zorgde dat voor heel wat schrappingen. Zo werden er tijdens deze oefening 38.801 huishoudens geschrapt. Dat komt bijvoorbeeld omdat mensen geen nood meer hebben aan een sociale woning of ze slagen er om administratieve redenen niet in om hun kandidatuur te herbevestigen. In dezelfde periode schreven 52.322 nieuwe kandidaten zich in. Dit overtreft dus ruimschoots het aantal schrappingen. Tegelijk kwamen er de laatste jaren amper nieuwe sociale woning bij en moesten er veel gerenoveerd worden. Zo wordt de wachtlijst voor een sociale woning alleen maar langer.

De woonproblematiek gaat breder

We willen nog benadrukken dat de woonnood nog veel groter is dan louter de mensen die op de wachtlijst voor een sociale woning staan. Veel mensen die op de private huurmarkt slecht wonen, te hoge huurprijzen betalen of er in voortdurende onzekerheid leven, zijn toch niet ingeschreven voor een sociale woning. Ze weten bijvoorbeeld niet dat ze in aanmerking komen, weten niet hoe ze zich kunnen inschrijven, botsen op de administratie die ermee gepaard gaat of ze willen geen sociale huurder worden wegens het stigma dat er aan vast hangt.

Een wachtlijst met bijna 200.000 huishoudens is een schandvlek voor een welvarende regio als Vlaanderen, met grote gevolgen voor mensen in kwetsbare woonposities. Het Europees Comité voor Sociale Rechten veroordeelde Vlaanderen recent nog voor het tekort aan sociale woningen en het gebrek aan ondersteuning op de private huurmarkt. We vragen daarom dringend een nieuw en ambitieus groeipad voor de sociale huur, gecombineerd met een volwaardig en ondersteunend beleid voor de private huurmarkt op korte termijn.

 

De sterkste stijging zien we bij alleenstaande kandidaat-huurders. Deze groep is nu goed voor de helft van de totale wachtlijst. Ben je benieuwd wie er allemaal op de wachtlijst staat? Hier kan je de analyse van de cijfers van 2022 raadplegen.