Vlaams Huurdersplatform vraagt geen voorrang voor vluchtelingen, maar aanwending en uitbreiding van bestaande beleidsinstrumenten

Gepost op 2016-03-04

Het Vlaams Huurdersplatform stelt al een hele tijd aan de kaak dat de groeiende instroom van erkende vluchtelingen de bestaande wooncrisis zal versterken. Als partner van de Vlaamse Woonraad ondersteunen we dan ook hun advies, dat reeds op 15 oktober 2015 verscheen, ten volle. Daarenboven riepen we al op 2 november 2015, samen met een groot aantal andere middenveldorganisaties, in een opiniestuk op om dringend in te zetten op de ondersteuning van de private huurmarkt. Op 9 februari 2016 schreef het Vlaams huurdersplatform een persverklaring over de uitspraken van minister van Wonen Liesbeth Homans tijdens het radioprogramma “De Ochtend” over de zoektocht naar een woning op de private huurmarkt voor erkende vluchtelingen.

Het Vlaams Huurdersplatform pleit daarin nergens voor voorrangsregels voor bepaalde doelgroepen, maar wel voor de aanwending en uitbreiding van de reeds bestaande beleidsinstrumenten voor iedereen, vluchteling of niet, die zijn woonbehoefte niet kan invullen. We roepen de Vlaamse regering dan ook op om dringend werk te maken van onder andere een uitbreiding van de huursubsidies, de ondersteuning van de SVK’s en extra investeringen in sociale woningbouw om de wooncrisis in zijn geheel en op korte termijn aan te pakken.