Lokale Bewonersparticipatie – Uitnodiging studienamiddag

Gepost op 2017-09-01

De bewoners van de Grenfell-toren stelden al voorafgaand aan de fatale brand grote vragen bij de brandveiligheid van hun woontoren. Het dramatische voorval toont op een schrijnende manier dat de stem van bewoners belangrijk is. Maar bewonersparticipatie is natuurlijk veel meer dan dat.

Het Vlaams Huurdersplatform, VIVAS (netwerk van sociale huurders), de Vereniging van Vlaamse Huisvestingsmaatschappijen (VVH) en de Universiteit Antwerpen willen deze thematiek samen op de agenda zetten. Op 19 oktober om 13u30 organiseren deze organisaties daarom een studienamiddag over lokale bewonersparticipatie.

Met genoegen mogen we de internationaal erkende en gerenommeerde gastspreker professor David Mullins (University of Birmingham) ontvangen. Hij stipt in toegankelijk Engels de kritische succesfactoren van bewonersparticipatie aan en gaat dieper in op een aantal internationale voorbeelden. VIVAS, het netwerk van sociale huurders, stelt daarna hun dossier voor waarin ze ijveren voor een meer structurele inbedding van bewonersparticipatie in Vlaanderen.

Nadien volgt een geanimeerd debat onder leiding van Voorzitter van de Vlaamse Woonraad en professor aan de Universiteit Antwerpen Bernard Hubeau. Het panel bestaat uit 4 experts met elk hun eigen invalshoek en deskundigheid. Barbara Steenbergen (International Union of Tenants) is helemaal thuis in de internationale huurdersbeweging, terwijl Björn Mallants de thematiek kan kaderen vanuit verhuurderszijde als directeur van de Vereniging van Vlaamse Huisvestingsmaatschappijen. Als voorzitter van de visitatiecommissie weet ook Tom Raes als geen ander het belang van bewonersparticipatie in te schatten, terwijl professor Erik Lancksweerdt (Universiteit Hasselt) al een jarenlange staat van dienst heeft wat betreft burgerparticipatie.

We verwelkomen u graag op deze boeiende studienamiddag. Deelname is gratis, maar inschrijven is verplicht.