Miniserie Zoom op sociale huur: VIVAS laat sociale huurders aan het woord

Gepost op 2022-03-07

VIVAS, het netwerk van sociale huurders, lanceert een miniserie waarin wordt ingezoomd op de woonsituatie van sociale huurders. Er werden de laatste weken genoeg ballonnetjes opgelaten die geen rekening houden met de sociale huurders zelf. Het is tijd dat sociale huurders zelf aan het woord komen. De titel ‘zoom op sociale huur’ heeft twee betekenissen. Het refereert naar de onlinevergaderingen die VIVAS in coronatijden noodgedwongen moest organiseren, maar ook naar het vergrootglas waarmee naar sociale huurders wordt gekeken.

Imago sociaal wonen

De laatste weken was sociaal wonen een hot topic. Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) wil zo’n half miljard euro bestemd voor het bouwen van sociale woningen doorsluizen naar privé-ontwikkelaars. Zij moeten woningen bouwen en renoveren voor huishoudens die net te veel verdienen om in aanmerking te komen voor een sociale woning. Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) deed er enkele dagen later nog een schepje bovenop. Hij stelde voor om iedereen die arbeidsgeschikt is nog maximaal 9 jaar in een sociale woning te laten wonen.

Het vaak onrealistisch en ongenuanceerd beeld dat geschetst wordt van wonen in een sociale woning konden we de laatste weken nog maar eens ervaren in het publiek debat over het Vlaams sociaal woonbeleid.

Bij het verdedigen van bovenstaande voorstellen bleven de vooroordelen waar sociaal wonen en sociale huurders mee te kampen hebben niet lang uit. Sociaal wonen zou een ‘ticket 4 life’ zijn of een ‘hangmat’. Sociale huurders voelen zich telkens opnieuw bestempeld als profiteurs of fraudeurs.

Zoom op de sociale huur

Sociaal wonen geeft huurders echter stabiliteit en zekerheid. Het geeft deze alleenstaanden en gezinnen de kans om hun leven terug in eigen handen te nemen. Het maakt hen tot de mensen die ze zijn. Betekent dit dat er geen problemen zijn met sociale huurders en met het samenleven in een sociale woonwijk? Uiteraard niet. Maar ook bij private huurders of eigenaars loopt niet alles van een leien dakje. Als het over sociaal huren gaat, wordt er altijd met een vergrootglas gezocht naar de uitzondering, terwijl zovele sociale huurders gewoon mensen zijn die hun leven proberen vorm te geven.

Met deze miniserie wil VIVAS het beeld over de sociale huur en zijn huurders bijstellen. VIVAS wil een eerlijke kijk brengen op het wonen in een sociale woonwijk.

Miniserie

De negen huurders in de filmpjes vertellen over het samenleven in hun buurt, over de kwaliteit van hun woning, de betaalbaarheid en de woonzekerheid. Ze vertellen ook hoe de communicatie met en de dienstverlening van hun sociale huisvestingsmaatschappij loopt. Ze bespreken ook op welke manier de sociale huisvestingsmaatschappij hen inspraak geeft of hoe ze zelf initiatieven nemen in hun wijk. Ook over de lastige coronatijden en de hervorming naar de nieuwe woonmaatschappij laten ze zich horen.

De miniserie wordt op Facebook gelanceerd, vanaf 15 februari zullen we er elke week een nieuw filmpje posten. Leer Khalil, Clarisse, Dirk, Lindsay, Fitije, Isabelle, Anja, Agnes en Patrick kennen en bekijk de andere video’s uit de serie. Wil u hen ook aan het woord horen over hun woonsituatie? Volg VIVAS op Facebook om niks te missen.

Alle video’s in één playlist: