Bewonerscongres

Elk jaar organiseert VIVAS een bewonerscongres voor de sociale huurders. Op deze dag komen heel wat sociale huurders, experts en beleidsmakers samen om dieper in te gaan op de uitdagingen van de sociale huurmarkt. Elk jaar gaat dit evenement door op een andere plaats en met een andere thematiek.

Dit jaar zal het bewonerscongres doorgaan op 25 mei 2024 in Kortrijk. 2024 wordt een belangrijk verkiezingsjaar. Op 9 juni zijn het Europese, federale en regionale verkiezingen. En op zondag 13 oktober is het tijd voor lokale verkiezingen (gemeenteraad, districtsraad en provincieraad). Dit is ook het eerste jaar dat de opkomstplicht afgeschaft wordt. Toch voor de lokale verkiezingen. Het volledige programma en inschrijvingsformulier vindt u hier.

Het afgelopen bewonerscongres ging door in Antwerpen op zaterdag 3 juni 2023 met als titel ‘Jongeren in de sociale huur’. Het verslag leest u hier.

Een geslaagd congres voor sociale huurders: kiezen voor sociaal wonen

Gepost op 2024-05-29

Op 25 mei verzamelden ongeveer 120 sociale huurders en andere enthousiaste deelnemers zich aan Hogeschool Howest in Kortrijk voor het jaarlijkse congres voor sociale huurders. Dit jaar stond het congres in het teken van het thema “Kiezen voor sociaal wonen,” een onderwerp dat bijzonder relevant is met de verkiezingen in zicht.

Verslag bewonerscongres 2023: jongeren in de sociale huur

Gepost op 2023-06-15

Op zaterdag 3 juni verwelkomde VIVAS op haar congres 150 sociale huurders en geïnteresseerden in het provinciehuis in Antwerpen. Dit jaar was het centrale thema ‘jongeren in de sociale huur’.

Verslag van een razend interessant VIVAS-congres voor sociale huurders

Gepost op 2022-06-21

Op zaterdag 11 juni kon VIVAS, na twee annulaties omwille van covid, eindelijk opnieuw 150 sociale huurders en andere geïnteresseerden verwelkomen op het congres voor sociale huurders. VIVAS, het netwerk van sociale huurders, organiseert jaarlijks dit congres in samenwerking met het Vlaams Huurdersplatform. Met ‘Van sociale huisvestingsmaatschappij naar woonmaatschappij: de toekomst van de sociale huurder’ koos VIVAS opnieuw voor een actueel thema.

Geanimeerd VIVAS-congres voor sociale huurders – Verslag 2019

Gepost op 2019-12-09

We waren opnieuw met 264 op het VIVAS congres voor sociale huurders. Lees hier het verslag van een geanimeerde en interessante dag met als hoofdthema “verhuizen zonder zorgen”, maar waarbij de nieuwe sociale huurprijsberekening nooit ver weg was.

VIVAS congres voor sociale huurders opnieuw geslaagd

Gepost op 2018-11-21

Meer dan 260 deelnemers vonden afgelopen zaterdag hun weg naar het stadion van KRC Genk. Niet voor een voetbalspektakel, maar wel om het te hebben over het samenleven in een sociale woonwijk. VIVAS, het netwerk van sociale huurders, organiseerde in samenwerking met het Vlaams Huurdersplatform het congres onder de naam “Maak van je wijk een thuis voor iedereen”.

Bewonerscongres 2017, Blankenberge: Als betrokkenheid een recht wordt

Gepost op 2017-11-29

Sociale huisvestingsmaatschappijen maken ook in Vlaanderen steeds meer de overgang van zuivere bouwmaatschappijen naar sociaal georiënteerde huisvestingsmaatschappijen. Toch is het duidelijk dat bewonersparticipatie bij ons nog in zijn kinderschoenen staat. Op zaterdag 18 november kwamen 200 sociale huurders vanuit heel Vlaanderen samen op het VIVAS bewonerscongres om te kijken waar we al staan en hoe […]

Bewonerscongres 2016, Mechelen: Waar voor je geld

Gepost op 2016-08-24

Het tekort aan (kwalitatieve en) betaalbare huurwoningen is allesbehalve nieuw. De wooncrisis waar we mee kampen treft al jaren vele tienduizenden burgers. Dit zowel op de private als de sociale huurmarkt. Op zaterdag 26 november verwelkomde VIVAS, het netwerk van sociale huurders, bijna 200 vertegenwoordigers van lokale bewonersgroepen en actieve sociale huurders vanuit gans Vlaanderen […]

Bewonerscongres 2015, Vilvoorde: Waar voor je geld.

Gepost op 2016-01-28

Zaterdagochtend 21/11/2015 werd er naar aanleiding van de verhoogde terreurdreiging, beslist om alle activiteiten in Vilvoorde stil te leggen. Zo ook het bewonerscongres van VIVAS. Iedereen werd zo snel mogelijk op de hoogte gebracht, waardoor er uiteindelijk slechts een paar mensen in Vilvoorde ontvangen werden. Na een tas koffie en een ontbijtzakje, moesten deze mensen jammer […]

Bewonerscongres 2014, Mol: Sociaal is meer dan gezellig.

Gepost op 2014-01-28

Op zaterdag 29 november 2014 verwelkomden we ruim 200 vertegenwoordigers van lokale bewonersgroepen in Mol.  We bogen ons met z’n allen over de vraag hoe we tot een beter sociaal beleid binnen de huisvestingsmaatschappijen kunnen komen. Om iets over 11u ging het congres van start. Bart Pilate, gastheer van de dag en Geert Inslegers, waarnemend […]

Bewonerscongres 2013, Roeselare: Waarheen met bewonersparticipatie in Vlaanderen?

Gepost op 2013-01-28

  De dag begon met een hartelijk ontvangst van de deelnemers met koffie en koeken. Om iets voor 11 u ging het congres van start. Bart Pilate, gastheer van de dag en Myriam Vanvinckenroye, coördinator van het Vlaams Huurdersplatform, verwelkomden de aanwezigen in de sporthal van Volleybalclub Roeselare die er legendarische matchen speelde. Robert Janssen, […]