VIVAS congres voor sociale huurders opnieuw geslaagd

Gepost op 2018-11-21

Meer dan 260 deelnemers vonden afgelopen zaterdag hun weg naar het stadion van KRC Genk. Niet voor een voetbalspektakel, maar wel om het te hebben over het samenleven in een sociale woonwijk. VIVAS, het netwerk van sociale huurders, organiseerde in samenwerking met het Vlaams Huurdersplatform het congres onder de naam “Maak van je wijk een thuis voor iedereen”.

 

 

Voor sommigen was het congres dicht bij huis, maar anderen vertrokken al voor dag en dauw met de bus richting Limburg. Eénmaal aangekomen konden de deelnemers genieten van een deugddoende koffie en bijhorende koffiekoeken. Daarna werden ze verwelkomd door Joy Verstichele (Vlaams Huurdersplatform) en Louis Brouwers (VIVAS, zie foto). Comedian en presentator Erhan Demirci leidde iedereen gezwind door de voormiddag, waar heel wat interessante sprekers het woord kregen.

 

 

De aftrap was voor Geert Inslegers (Vlaams Huurdersplatform), die uit de doeken deed wat ‘Samenleven in verscheidenheid’ allemaal inhoudt en wat de taak van een sociale huisvestingsmaatschappij daarin moet zijn. Directeur van sociale huisvestingsmaatschappij Nieuw Dak Myriam Indenkleef lichtte daarna toe op welke ambitieuze wijze haar organisatie het samenleven in de wijken probeert te bevorderen. Daaruit blijkt al snel dat ze koploper zijn in het organiseren van bewonersbetrokkenheid.

Maar ondanks alle inspanningen, komt het toch soms tot een conflict. Vrederechter Chris Huysmans lichtte aan de hand van een aantal voorbeelden toe hoe zij in haar rechtbank omgaat met leefbaarheidsproblemen.

Tot slot van de voormiddag interviewde Leen Swinnen, zelf sociale huurder en medewerker bij uitgeverij EPO, auteur Joy Verstichele over zijn boek “De onzichtbare wooncrisis”. Om de voormiddag in samenhorigheid af te sluiten, werd het woonlied gezongen onder aanvoering van Alida en haar vriendinnen.

Na een smakelijke lunch konden de aanwezigen kiezen tussen vier workshops, een wandeling of een lokaal bezoek. In workshop 1 ‘een propere buurt’ stelde sociale huisvestingsmaatschappij Dijledal zijn afvalproject voor. Ze hebben afvallokalen die vrijwillige medebewoners open houden tijdens openingsuren. Daar worden de bewoners geïnformeerd rond het sorteren van afval. Naast het afvalproject zet Dijledal in op het sensibiliseren van bewoners rond afval, worden er fietswrakkenacties en opruimacties georganiseerd. De Gewestelijke Maatschappij voor Huisvesting Beveren zet sinds 2000 huurders in die vrijwillig samenwerken met de sociale huisvestingsmaatschappij als toezichter. Hun deskundige inzet doorspekt met kennis uit eigen ervaringen is van onschatbare waarde voor de gehele huurderswerking. Ondertussen zijn er 37 toezichters actief.

In de tweede workshop stelden twee sociale huisvestingsmaatschappijen voor hoe zij proberen om conflicten tussen huurders op te lossen en te voorkomen. De Kantonnale Bouwmaatschappij van Beringen vertelde over hun opmaak en opvolging van wijkplannen en de resultaten daarvan. Woonpunt Mechelen lichtte toe hoe ze op een vernieuwende manier de buurt proberen te versterken. Een 4-tal gezinnen en alleenstaanden met een sterk sociaal engagement komen voor enkele jaren in de wijk wonen. In ruil voor een lagere huurprijs engageren deze pleinmakers zich, in hun vrije tijd, actief in en voor de buurt.

In de workshop ‘ontmoeting in een superdiverse wijk’ gingen we dieper in op de manier waarop contact tot stand komt in sociale woonwijken. Filip Lagiewka, wooninnovator bij sociale huisvestingsmaatschappij De Ideale Woning en Roel de Ridder, als architect verbonden aan de Universiteit Hasselt en coördinator van Architectuurwijzer toonden aan hoe architectuur van de woning en de woonomgeving sociale contacten kan bevorderen.

In de laatste workshop ging Peggy Quaden van Vormingsplus in op ‘respectvolle communicatie’. Aan de  hand van een aantal veel voorkomende conflictsituaties in sociale wijken werden manieren aangereikt om op een correcte en respectvolle wijze in gesprek met elkaar te gaan. Wat doe je bijvoorbeeld als mensen zich niet aan de regels houden door bijvoorbeeld te sluikstorten. Of hoe kan je het best je bezorgdheid over geluidsoverlast best overbrengen aan je buren?

Andere deelnemers bezochten de impressionante Turkse moskee in Sledderlo, waar nog anderen in deze sociale woonwijk een wandeling maakten om te zien hoe de wijk de laatste jaren grondig werd hertekend. Raf Van Gompel, hoofd van de sociale dienst van huisvestingsmaatschappij Nieuw Dak, was de ideale gids om deze sociale woonwijk te bezoeken.

Tot slot konden de deelnemers een wandeling in de tuinwijk Winterslag maken, het fysieke en sociale netwerk rond de mijn. Ook het mijndepot zelf kon trouwens bezocht worden. Daar houden oud-mijnwerkers het erfgoed en het mijnverleden levendig, met een expo en met straffe, ontroerende en mooie verhalen die ze graag opdiepen. Iets na 16u kon iedereen samen het glas heffen. Genks schepen van Wonen Michaël Dhoore bedankte nog alle aanwezigen voor de geslaagde dag. De dag werd afgesloten met een dankwoord aan alle aanwezige sprekers voor de interessante toelichtingen , aan de stad Genk en de provincie Limburg voor hun ondersteuning en aan de medewerkers van het Vlaams Huurdersplatform voor de organisatie.

Moe maar voldaan vertrokken alle aanwezigen opnieuw naar huis. Tot volgend jaar!