Energievoordelen komen niet terecht bij mensen met gedeelde tellers

Gepost op 2022-02-07

De federale regering besliste vorige week dat het sociaal tarief verlengd wordt, dat er een verwarmingspremie van 100 euro komt en dat het btw-tarief voor elektriciteit tijdelijk daalt naar 6%. Huurders met gedeelde tellers blijken echter uit de boot te vallen.

Private huurders die wonen in een appartementsgebouw met slechts één teller voor elektriciteit en gas, mislopen hun recht op het sociaal tarief en moeten hun verwarmingspremie delen met de andere bewoners. Dat is bijzonder onrechtvaardig.

Het is extra zuur omdat huurders niets aan de situatie van hun woning kunnen wijzigen. Ze hebben geen impact op de aansluiting en kunnen ook geen energiebesparende investeringen uitvoeren. Daarvoor hangen ze af van hun verhuurder die vaak niet bereid is om op die vraag in te gaan. Ondertussen belandt de stijgende energiefactuur wel bij de huurders.

We zien vaker gedeelde tellers in eerder oude, minder kwalitatieve appartementsgebouwen of in eengezinswoningen die werden opgedeeld in meerdere appartementen, kamers of studio’s. Het zijn net de mensen die daar wonen die vaak financieel kwetsbaarder zijn. Bij uitstek zij zouden nu dus ondersteund moeten worden om de energierekening te kunnen blijven betalen.

We signaleerden dit probleem aan de bevoegde minister en je kon dit ook lezen in de pers. We hopen op een snelle oplossing waardoor deze mensen hun recht op hun sociale voordelen niet verliezen.