Modeldocumenten

De Vlaamse Huurdersbonden stellen een aantal modeldocumenten ter beschikking. Je kunt deze hieronder gratis downloaden. Lees goed de bijhorende uitleg bij het document, zodat je de juiste brief voor de juiste situatie gebruikt. De verkeerde brief gebruiken kan je soms een smak geld kosten! Twijfel je? Is er geen modelbrief beschikbaar? We raden je aan om hoe dan ook contact met ons op te nemen.

Deze documenten mogen niet verkocht worden. Enkel de Huurdersbonden en het Vlaams Huurdersplatform mogen deze contracten in schriftelijke vorm tegen een bescheiden vergoeding ter beschikking stellen van het publiek.

Opzegging huurovereenkomst

Wil u de huurovereenkomst beëindigen, dan kunt u onderstaande modelbrief gebruiken om uw opzegging te doen. Opgepast echter, de eventuele opzegtermijn en opzegvergoeding kunnen verschillen naargelang het soort contract dat u heeft (korte of lange duur, datum van afsluiting, al dan niet geregistreerd). Informeer u hierover bij de huurdersbond.

Modelbrief opzegging huurovereenkomst (ODT, PDF)

Onderhoud en herstellingen

Wil u uw verhuurder op de hoogte brengen van een probleem met de woning? Gebruik dan onderstaande modelbrief om u verhuurder te verwittigen. Stuur deze aangetekend op. Komt er geen oplossing uit de bus? Neem dan contact met de huurdersbond van uw regio.

Modelbrief uitvoering herstellingen (ODT, PDF)

Huurcontract korte duur (maximaal 3 jaar)

Wenst u een huurcontract voor maximaal 3 jaar af te sluiten, dan kunt u hieronder een modelcontract terugvinden. Dit contract is aangepast aan de bepalingen uit het Woninghuurdecreet, geldig vanaf 1 januari 2019. U kunt dit contract hier gratis downloaden:

Modelcontract_korte duur (ODT, PDF)

 

Huurcontract lange duur (9 jaar)

U kunt hieronder het modelhuurcontract terugvinden voor lange duur. Dit is aangepast aan de bepalingen van het Woninghuurdecreet, geldig vanaf 1 januari 2019. Dit modelhuurcontract geldt enkel indien de huurder met instemming van de verhuurder de woning tot hoofdverblijfplaats bestemt. Je kan dit modelcontract hier gratis downloaden:

Modelcontract_9_jaar (ODT, PDF)