Bewonerscongres 2009, Leuven: Bewoners aan zet.

Gepost op 2009-01-28

Op zaterdag 21 november 2009 kwamen een 400 tal vertegenwoordigers van georganiseerde groepen van sociale huurders uit heel Vlaanderen bijeen te Leuven voor het jaarlijks VIVAS congres.
Het thema van deze editie was ‘Bewoners aan zet! Naar een Vlaams kader voor bewonersparticipatie in de sociale huisvesting’.

De sfeer zat meteen goed met een hartelijk ontvangst met koffie en koeken.
Om 11 uur ging het congres van start. Liliane Vets, lid van de stuurgroep van VIVAS, zorgde voor een overzicht van de realisaties van VIVAS het afgelopen jaar. Nadien kwam Erik Thora (directeur SHM Dijledal) aan het woord. Hij gaf een schets van de werking van zijn maatschappij en de manier van communiceren met de huurders. Vervolgens ging de aandacht naar de resultaten van het onderzoek ‘Huurdersparticipatie in de sociale huisvesting’ dat het studiebureau SumResearch samen met VIVAS uitvoerde.

Als kers op de taart stelde VIVAS kritische vragen aan een vertegenwoordiger (Benediekt Van Damme) van de minister van Wonen, Freya Van den Bossche. Vooral de boodschap dat VIVAS in 2010 verdere projectmiddelen zal krijgen, werd op applaus onthaald.
In de namiddag konden de deelnemers kiezen uit een ruime waaier van activiteiten: bezoeken aan diverse sociale woonwijken, discussie in werkgroepen over de resultaten van het onderzoek ‘huurdersparticipatie’, en deelname aan de werkgroep Stadsvernieuwing en renovatie.