Bewonerscongres 2010, Genk: Rationeel energiegebruik in de woning.

Gepost op 2010-01-28

Op zaterdag 20 november 2010 kwamen een 400-tal vertegenwoordigers van lokale bewonersgroepen in congres bijeen in de Limburghal te Genk onder de titel ‘Hoe zwaar weegt je energiefactuur?’

Sociale huurders merken dat hun energiefactuur steeds zwaarder doorweegt op hun totale woonkost. Omdat de betaalbaarheid van sociaal wonen cruciaal is, onderzoeken de huurders wat ze zelf kunnen doen om energie te besparen. Op welke kortingen hebben ze recht? En welke verantwoordelijkheden hebben de sociale huisvestingsmaatschappijen en het beleid?

De dag begon met een hartelijk ontvangst van de deelnemers met koffie en koeken.
Om 11 u ging het congres van start. Robert Janssen, vertegenwoordiger van VIVAS in de Vlaamse Woonraad, beet de spits af met een toelichting over de werking van VIVAS en de eisen met betrekking tot energie. Nadien kwam Myriam Indenkleef, directeur SHM Nieuw Dak te Genk, aan het woord met een boeiende presentatie over de inspanningen van SHM Nieuw Dak rond energie.

Aan de hand van een stellingenspel werd aandacht besteed aan je rechten als energiegebruiker. Dit werd gebracht door Ellen Dries van het project Energie en Armoede van Samenlevingsopbouw Antwerpen provincie. Robert Janssen peilde naar de kennis van de aanwezigen hoe je zelf kan besparen op energie. Tom Vanden Eede, vertegenwoordiger van de minister van Wonen en Energie, ging in gesprek met VIVAS. Belangrijkste punt dat we hier kunnen onthouden is dat de huurprijsberekening in 2011 onveranderd blijft. Het voormiddaggedeelte werd afgesloten met het zingen van het energielied, van Samenlevingsopbouw Antwerpen stad.

In de namiddag hadden de deelnemers de keuze: ofwel een bezoek aan de sociale woonwijk Kolderbos in Genk, ofwel deelname aan werkgroepen. Een eerste werkgroep ging dieper in op de sociale maatregelen voor wie gas en elektriciteit koopt. In een tweede werkgroep werd ingegaan op de invloed van energie op de huurprijsberekening.