Bewonerscongres 2012, Antwerpen: Renovatie, onderhoud en herstellingen.
Gepost op 2012-01-28Op zaterdag 27 oktober 2012 kwamen meer dan 420 vertegenwoordigers van lokale bewonersgroepen in congres bijeen in de Extra Time in Hoboken voor de 11e editie van het bewonerscongres. Het centrale thema was dit jaar: renovatie, onderhoud en herstellingen.
Een thema dat het dagdagelijks leven van heel wat sociale huurders beroert. Maar waar ook diverse sociale huisvestingsmaatschappijen inspanningen voor hebben geleverd op vlak van communicatie, planning, afstemming en overleg met hun bewoners. Helaas ervaren bewoners regelmatig echter nog steeds de minder goede praktijken of regeltjes.
De dag begon met een hartelijk ontvangst van de deelnemers met koffie en koeken. Robert Janssen, vertegenwoordiger van VIVAS in de Vlaamse Woonraad, beet de spits af. Robert stond stil bij de kersverse en structurele ondersteuning van VIVAS door het Vlaams Huurdersplatform. Een extra speler om de bewoners te versterken in het afdwingen van hun rechten op een constructieve manier.
Het werd een extra speciale dag in de Extra Time, onder meer dankzij de aanwezigheid van de minister van Wonen. Freya Van den Bossche stond stil bij 2 rode draden in de vele bekommernissen die zij de voorbije jaren te horen kreeg vanuit VIVAS: enerzijds de nood aan renovatie van sociale woningen en de daaraan verbonden vrees voor een opslag van de huurprijs. En in breder kader: de vraag of de huurprijs tout court zal stijgen. En anderzijds het belang van klantvriendelijkheid en een goede relatie tussen huurder en de sociale huisvestingsmaatschappij.
De volgende presentatie was voor rekening van Kurt Herregodts van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) over het energierenovatieprogramma. Welke woningen gaan er aangepakt worden? En wat moeten bewoners zich daarbij voorstellen? Dan was het tijd voor de stemming. De stuurgroep van VIVAS als vertegenwoordigend platform van de sociale bewoners formuleerde enkele krachtige wensen en eisen rond dit thema. Alle bewoners konden zich hier “voor” of “tegen” uitspreken. Na deze vragenronde was het tijd voor het woonlied, toonvast en met veel enthousiasme gebracht door Klaas Poppe en vakkundig gedirigeerd door Chris Truyens. Binnen de kortste keren weerklonk door de Extra Time de melodieuze roep om betaalbare huur en een écht woonbeleid.
Na dit muzikale intermezzo werd de lunch geserveerd en vertrokken de congresgangers naar de verschillende namiddagactiviteiten. Op het programma stonden onder andere toeristische activiteiten in Antwerpen (bezoek aan het MAS, rondrit met stadstrams, een gesmaakte havenrondrit met de bus), een architectuurwandeling, bezoek aan de Silvertopblokken op het Antwerpse Kiel en een renovatietoer op de site van Luchtbal. Twee werkgroepen bleven ter plaatse om dieper in te gaan op het thema van het congres.
De werkgroep renovatie, onder begeleiding van Geert Inslegers, stond stil bij de vraag hoe een SHM de verschillende stappen bij renovatiewerken aan haar huurders kan communiceren. Hoe krijgen huurders hierin een stem? Bruno Van Loo (van Samenlevingsopbouw Mechelen) en Raf Van Gompel (medewerker van Nieuw Dak) lieten hier samen met enkele van hun bewoners hun licht mee over schijnen.
In de werkgroep rond onderhoud & herstellingen, begeleid door Myriam Vanvinckenroye en Robert Janssen, liet Hans Vos van de Huurdersbond Antwerpen z’n licht schijnen over de verplichtingen en betwistingen inzake onderhoud & herstellingen voor huurder of verhuurder. Geert Schoofs (co-directeur van SHM De Ark in Turnhout) vertelde over de aanpak van zijn huisvestingsmaatschappij.
Rond 16u30 was het dan weer verzamelen geblazen in de Extra Time voor de receptie die werd aangeboden door Stad Antwerpen én een spetterend optreden van de Dixieland Streetband.