Zonnepanelen met stekker: eindelijk groene elektriciteit voor huurders?

Gepost op 2025-04-10

Voor veel huurders was het gebruik van zonne-energie tot nu toe moeilijk. Maar daar komt verandering in. Je kunt nu als huurder ook zelf zonnepanelen kopen die je makkelijk in het stopcontact kunt steken. Tot nu toe was dit verboden, maar dat is vanaf 17 april niet langer het geval. Er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten.

Wat zijn ‘plug in’ zonnepanelen?

Huurders hadden vaak geen mogelijkheid om zonnepanelen te gebruiken, omdat er geen plek was op het dak of de verhuurder of de VME (vereniging van mede-eigenaars) hier niet in wilden investeren. Maar nu is er een oplossing: vanaf 17 april kun je zelf ‘plug in’ zonnepanelen aansluiten. Dit zijn losse panelen die je gewoon in het stopcontact steekt. Je hebt geen installateur nodig en je hoeft het niet te melden bij Fluvius, de netbeheerder.

Waar moet je rekening mee houden?

  • ·Je mag maximaal 800 watt aan ‘plug in’ zonnepanelen aansluiten. Dit komt neer op een tweetal standaard zonnepanelen. Er zijn ook krachtigere panelen, dus bekijk goed hoeveel vermogen de panelen hebben. Opgepast, als je meer dan 800 watt aansluit, kan je het elektriciteitsnet beschadigen of zelfs brand veroorzaken.
  • De omvormer van de zonnepanelen moet goedgekeurd zijn door Synergrid, de organisatie van Belgische elektriciteit- en gasnetbeheerders. Je kunt op hun website checken of de panelen die je wil kopen goedgekeurd zijn: Synergrid goedgekeurde panelen. Vermijd zonnepanelen die niet goedgekeurd zijn, want dan is er een groot veiligheidsrisico.
  • Als je in een appartementsgebouw woont, kunnen er regels zijn over het uiterlijk van het gebouw in het reglement van inwendige orde of in het reglement van mede-eigendom. Als je zonnepanelen op je balkon plaatst, kunnen deze regels geschonden worden. Ook de draagkracht van het elektriciteitsnetwerk in het gebouw kan belangrijk zijn. Neem contact op met je verhuurder of de syndicus als je hier twijfels over hebt.
  • Omdat het om verplaatsbare zonnepanelen gaat, heb je geen vergunning nodig. Maar sommige gemeenten willen niet dat deze panelen het straatbeeld veranderen. Het is dus goed om bij je lokale bestuur te informeren of hierover specifieke stedenbouwkundige regels bestaan.
  • Zorg ervoor dat je zonnepanelen op een plek staan waar ze maximaal zonlicht kunnen vangen. Dit is meestal de zuidkant van je woning, maar ook het westen of oosten kunnen goede opties zijn. Zorg er voor dat de panelen goed (blijven) vastzitten, ook bij storm.

Is het voordelig?

Het kan een interessante investering zijn, maar dat hangt af van je situatie. Hoe meer zon je zonnepanelen vangen en hoe meer energie je verbruikt wanneer de zon schijnt, hoe voordeliger het is. Ook de elektriciteitsprijzen en de aankoopprijs van de zonnepanelen kunnen in de toekomst veranderen. Een voordeel als huurder is in elk geval dat je de zonnepanelen mee kunt nemen wanneer je verhuist.