Hoge verwarmingskosten door warmtemeters zijn een onderschat probleem

Gepost op 2025-01-20

De verdeling van kosten en lasten zijn één van de problemen waarvoor huurders vaak aankloppen bij de Huurdersbond. Meer specifiek zorgen warmtemeters in appartementen soms voor onterecht hoge afrekeningen. Het Laatste Nieuws belichtte dit probleem vorige week in een artikel over huurders die plots honderden tot zelfs duizenden euro’s extra moeten betalen.

Warmtemeters worden gebruikt in appartementsblokken waar de woonunits zelf geen aparte verwarmingsketels hebben. Een centraal verwarmingssysteem staat in voor het hele gebouw. Warmtemeters, bevestigd aan radiatoren, meten dan via sensoren het individuele verbruik. De kosten worden vervolgens verdeeld op basis van deze metingen. Maar de berekening achter die verdeling is vaak niet transparant en wordt beheerd door grote bedrijven zoals Techem, ISTA en SPM Technologies.

De huurdersbonden kennen dit probleem. Door de krapte op de huurmarkt voelen veel huurders zich gedwongen om snel een woning te accepteren. Er is geen tijd of ruimte om vragen te stellen over de verdeling van maandelijkse en jaarlijkse kosten. Vaak komt dit probleem echter pas aan het licht wanneer je energiecontracten via de syndicus inkijkt, wanneer je informatie opvraagt bij verhuurders en vorige bewoners of wanneer je de eerste factuur krijgt. Heb je in je appartement zo’n systeem en betwijfel je of de berekening correct is, contacteer dan zeker je huurdersbond.

Het volledige artikel van Het Laatste Nieuws kan je hier raadplegen: https://www.hln.be/binnenland/salvador-moet-9-600-euro-betalen-voor-een-jaar-verwarming-er-moet-iets-mis-zijn-met-die-metertjes-ik-woon-niet-in-een-villa-he~ab2c75c2/
(enkel voor abonnees)