Rookmelders ook verplicht in gemeenschappelijke ruimtes met technische installatie

Gepost op 2023-03-01

Rookmelders in de woning zijn nu al verplicht, ook in de gemeenschappelijke ruimtes. Sinds 18 februari 2023 is deze verplichting nog wat uitgebreid.

Een rookmelder is nu ook verplicht in andere gemeenschappelijke delen van een gebouw dan de kelder of de zolder, als er zich daar een technische installatie bevindt. Zo wordt vanaf nu een rookmelder ook verplicht in bijvoorbeeld de inkomhal wanneer daar de zekeringkasten hangen, terwijl dat vroeger enkel verplicht was als diezelfde installatie in de kelder of op de zolder hing.

Zo een technische installatie is vast verbonden aan het gebouw en heeft een elektrische voeding of produceert warmte. Voorbeelden van zo’n technische installatie zijn: zekeringkasten, boilers, verwarmingsketels, airco’s, omvormers fotovoltaïsche systemen, … Stopcontacten en lichtknoppen zijn geen technische installaties. Het is de verhuurder die moet zorgen voor een correcte plaatsing van de rookmelders. Indien deze werken op batterijen, dan is het aan u als huurder om deze te vervangen.

Meer informatie leest u op https://www.vlaanderen.be/woningkwaliteitsnormen/rookmelders