Huurders met collectieve meter kunnen nu ook sociaaltariefpremie aanvragen
Gepost op 2024-08-26Huurders die in een appartementsgebouwen wonen en geen eigen teller hebben, kunnen vanaf 2 september 2024 een sociaaltariefpremie aanvragen. Omdat zij geen aparte aansluiting hebben kunnen deze huurders geen sociaal tarief krijgen, daarom kunnen zij een premie ontvangen.
Voldeed je aan alle voorwaarden om een sociaal energietarief te bekomen, maar woonde je in een gebouw met een collectieve aansluiting, dan greep je daar toch naast. Omdat deze bewoners geen individueel contract met een energieleverancier konden hebben, liepen ze dit voordelige tarief mis. Na aandringen van onder meer de huurdersbonden, is deze ongelijkheid nu van de baan.
De federale regering keurde op 15 mei 2024 een nieuwe wet goed die een sociaaltariefpremie bij collectieve installaties invoert. Het koninklijk besluit van 11 juli 2024 rond de sociaaltariefpremie maakt dit concreet. De FOD Economie is verantwoordelijk voor de toekenning van de sociaaltariefpremie.
Door de nieuwe regelgeving hebben mensen die hun woning voorzien van energie via een collectief aansluitpunt (bijvoorbeeld een collectieve gasketel) en behoren tot een categorie van rechthebbenden recht op een driemaandelijkse premie voor elektriciteit, gas en warmte.
De premie geldt vanaf 1 juli 2024. Het bedrag van de premie wordt berekend door de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas (CREG) op basis van het sociaal tarief. De sociaaltariefpremies worden telkens binnen de vijftien dagen na afloop van elk trimester vastgesteld. Deze trimesters beginnen op 1 januari, 1 april, 1 juli en 1 oktober. Het bedrag van de premie stijgt of daalt, afhankelijk van de energieprijzen. Voor de tweede helft van 2024 zorgt de premie volgens schattingen van de CREG voor een verlaging van 53 euro op de gasrekening en 82 euro op de elektriciteitsrekening.
In geval van collectieve verwarming op stookolie geldt de sociaaltariefpremie niet. Daarvoor bestaat er een verwarmingstoelage via de OCMW’s door middel van het Sociaal Verwarmingsfonds.
Hoe kan je de premie aanvragen?
Bewoners van een gebouw dat verwarmd wordt met een collectieve installatie, kunnen vanaf 2 september 2024 de premie aanvragen via het onlineplatform van de FOD Economie. De FOD Economie beslist over de toekenning binnen de dertig werkdagen na afloop van het trimester volgend op het trimester waarin de aanvraag werd ingediend.
Elk trimester controleert de FOD Economie de gegevens van de bewoners opnieuw; wanneer deze zijn gewijzigd stopt de FOD Economie met de uitbetaling en verzoekt om binnen de dertig dagen te bewijzen dat je nog steeds in aanmerking komt. Dit gebeurt bijvoorbeeld omdat de bewoner verhuist; want het is heel goed mogelijk dat op het nieuwe adres geen collectieve installatie is.
De syndicus of de eigenaar moet het gebouw aanmelden
De beheerders van collectieve installaties moeten tegen eind augustus alle collectieve aansluitpunten (bv. collectieve gasketel) aanmelden bij de FOD Economie via hetzelfde onlineplatform. Elke collectieve installatie die op het online platform wordt geregistreerd, krijgt een unieke installatiecode. De beheerder (bijvoorbeeld de syndicus of de Vereniging van Mede-Eigenaars) moet die code doorgeven aan de bewoners. Deze installatiecode heb je dan nodig als huurder om de sociale tariefpremie aan te vragen.
Syndici en Verenigingen van Mede-Eigenaars, die collectief aansluitingspunten beheren, zullen vaart moeten maken met het aanmelden, want het KB geeft maar één maand de tijd, met name de maand augustus. Tegen 31 augustus moeten deze alle collectief verwarmde gebouwen aanmelden.
Als dit niet is gebeurd, zal de huurder die daardoor zijn voordeel misloopt een schadevergoeding moeten vragen aan de syndicus of de Vereniging van Mede-eigenaars. Contacteer hiervoor je huurdersbond.
Meer informatie over de sociaaltariefpremie vind je op de website van de FOD Economie.
Sociale huur
Sociale huurders met een collectieve verwarmingsinstallatie op gas kunnen nu reeds het sociaal tarief voor aardgas krijgen. Daarvoor moet de woonmaatschappij wel het sociaal tarief aanvragen bij de leverancier. Vraag na of jouw woonmaatschappij de nodige stappen heeft gezet en het voordelige sociale tarief voor gas aan jou doorrekent.
Voor sociale huurders die een collectieve aansluiting voor warmte hebben, bestond ook al een sociale correctie.
Ben je sociale huurder en heb je een collectieve aansluiting voor elektriciteit, vraag dit dan na bij de woonmaatschappij. Twijfel je aan hun antwoord, ga dan te rade bij je huurdersbond.