Coronahuurvraag: Ik ben sociale huurder maar ben nu technisch werkloos. Wordt mijn sociale huurprijs aangepast?

Gepost op 2020-03-27
Het is nu zo’n twaalftal jaar dat ik sociale huurder ben. Mijn huur wordt berekend op mijn inkomen. Sinds 1 januari 2020 is door de nieuwe regelgeving mijn huur heel erg gestegen. Nu ben ik technisch werkloos door het coronavirus. Wordt mijn huurprijs nu naar beneden aangepast?

ANTWOORD (update 05/10/2021)

De huurprijs voor een sociale huurwoning kan altijd verlaagd worden wanneer de huurder een lager inkomen kan aantonen dan het inkomen dat gebruikt is om de huurprijs te berekenen. U moet wel kunnen bewijzen dat het inkomen over een periode van drie opeenvolgende maanden met minstens 20% gezakt is. Dit ten opzichte van het gehanteerde inkomen op uw huurprijsfiche van 2021 (dit was het inkomen uit 2018 of 2019, afhankelijk van wanneer de meest recente belastingaanslag beschikbaar was). De huurprijsverlaging gaat dan dus ten vroegste in drie maanden na de bewezen inkomensdaling met 20%. Dit kan u bewijzen met bijvoorbeeld een inkomensfiche van uw werkgever of uitkeringsinstelling van de afgelopen drie maanden. De nieuwe huurprijs werkt niet met terugwerkende kracht.

Wanneer de huurprijsdaling wordt toegekend, dan kan de sociale huisvestingsmaatschappij ten vroegste na drie maanden het bewijs vragen dat het inkomen nog steeds gedaald is. Sociale huisvestingsmaatschappijen kunnen echter ook een langere termijn hanteren of de huurprijsdaling voor de rest van het jaar laten doorlopen.

Voor en tijdens de zomer van 2020 was er een versoepeling van kracht naar aanleiding van de eerste lockdown. Die geldt nu niet meer.

 

Heeft u nog vragen, aarzel dan niet om contact te nemen met uw huurdersbond.