Coronahuurvraag: Zijn woningbezichtigingen toegelaten?

Gepost op 2020-03-22

ANTWOORD (update 04/10/2021)

Tijdens de eerste lockdown waren woningbezoeken niet toegelaten. Sinds 11 mei 2020 werden deze bezoeken terug opgestart voor zover een professionele partij betrokken was. Sinds 18 mei 2020 mochten ook particuliere verhuurders opnieuw bezichtigingen organiseren.

Dat kon daarna tot 1 november zonder beperkingen, maar uiteraard wel met heel wat voorzorgsmaatregelen (afstand houden, mondmaskers, handen reinigen, ventileren, …). Met het ingaan van de nieuwe verstrenging op 2 november werden fysieke woningbezichtigingen opnieuw verboden. Op 17 november wijzigde het standpunt van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden echter en op 18 november werd ook de communicatie van het crisiscentrum aangepast. Die stelde dat woningbezichtigingen toegelaten zijn, maar dat enkel de kandidaat-kopers of kandidaat-huurders de woning mogen betreden. De makelaar of verhuurder, maar ook de bewoners moesten op dat moment het pand verlaten. Deze regeling werd op 13 februari 2021 bijgestuurd, waardoor makelaars wel opnieuw de woning mee mogen binnengaan.

Daarop volgend werd het Vlaams protocol voor de huurmarkt op 19 februari 2021 aangepast. Dit stelt nu het volgende: “Bezichtigingen kunnen enkel worden georganiseerd op voorwaarde dat de algemene voorzorgsmaatregelen worden gevolgd. Indien de bezichtiging
zou plaatsvinden in een bewoonde woning, komen de huurder en verhuurder/vastgoedmakelaar een redelijke bezoekregeling overeen. De
afspraak wordt afgezegd indien één van de partijen ziek is, een vermoeden van besmetting heeft of in quarantaine moet blijven. Kijkdagen zijn verboden.”.

Er was dus sprake van een ‘redelijke bezoekregeling’. Dit was bijzonder vaag en liet veel ruimte voor discussie. Op 9 juni 2021 ging het Vlaams protocol over op code oranje, waardoor woningbezichtigingen weer normaal kunnen plaatsvinden. De nodige voorzorgsmaatregelen moesten wel gevolgd worden en de bezichtiging wordt beperkt tot de aanwezigheid van maximaal 2 personen en de eventuele verhuurder of makelaar.

Met ingang van 1 september 2021 ging het protocol over op geel en sinds 20 september 2021 ook naar kleurencode groen. Dit betekent dat er momenteel geen specifieke voorzorgsmaatregelen meer gelden.

Heeft u nog vragen, aarzel dan niet om contact te nemen met uw huurdersbond.