Coronahuurvraag: Mijn woning staat te huur. Moet ik nu nog kandidaat-huurders toelaten die de woning willen bezichtigen?

Gepost op 2020-03-22
Ik verlaat binnenkort mijn huurwoning en mijn huisbaas wil dat ik kandidaat-huurders in de woning laat zodat hij deze kan verhuren. Ik ben zelf al op leeftijd en wil dat weigeren, want dat houdt teveel gezondheidsrisico’s in. Mag ik dat?

ANTWOORD (update 22/07/2020)

Tot en met 10 mei 2020 waren plaatsbezoeken niet toegelaten. Sinds 11 mei werden plaatsbezoeken terug opgestart voor zover een makelaar betrokken was of indien de verhuurder een professionele verhuurder was (immobedrijf of naamloze vennootschap gespecialiseerd in immobiliën of verhuringen). Sinds 18 mei 2020 mochten ook ook particuliere verhuurders terug bezichtigingen organiseren.

We krijgen heel veel signalen binnen dat huurders, zeker indien zij tot een risicogroep behoren (hogere leeftijd of zwakke gezondheid), weigerachtig staan tegenover een plaatsbezoek. Ga hierover in overleg en probeer af te spreken dat het aantal plaatsbezoeken beperkt wordt. Vraag dat men de woning met foto’s of beelden op de immowebsite zet zodat het aantal fysieke bezichtigingen tot een minimum beperkt kan worden. Op sommige immowebsites kan men een woning virtueel bezoeken. Ook dat is een mogelijkheid.

Mocht u ziek worden of eerste besmettingssymptomen gewaar worden, annuleer dan de bezichtiging en laat dat uiteraard weten aan de verhuurder of makelaar. Hetzelfde geldt als u in quarantaine moet. Uiteraard moeten er bij fysieke woonstbezichtigingen ook tal van voorzorgsmaatregelen genomen worden.

Zo moeten de ruimtes voldoende verlucht worden voor en na het plaatsbezoek, moeten de binnendeuren open staan zodat die niet aangeraakt moeten worden, wordt het plaatsbezoek beperkt tot maximaal twee personen en eventueel de makelaar en is het dragen van een mondmasker verplicht. Wie niet aanwezig moet zijn, kan tijdens de plaatsbezoeken de woning beter eventjes verlaten. Beschikt uw woning over een tuin of koer, dan kan men beter eventjes buiten wachten voor zover het weer dit toelaat. Het is de bedoeling dat personen uit verschillende gezinnen niet aanwezig zijn in dezelfde periode en de bespreking gebeurt in de buitenlucht. De organisator van het plaatsbezoek moet ook handgel of vloeibare zeep met water en handdoek of wegwerppapier ter beschikking stellen. Tussen twee bezoekbeurten moet er voldoende tijd zijn zodat de kandidaat-huurders of -kopers elkaar niet kruisen.

Wanneer de woning te huur of te koop staat moet de huurder voor een gebruikelijke periode van drie maanden elke week 2 dagen gedurende 3 uren of 3 dagen gedurende 2 uren de woning te laten bezichtigen.

Heeft u nog vragen, aarzel dan niet om contact te nemen met uw huurdersbond.