Coronahuurvraag: Mijn woning staat te huur. Moet ik nu nog kandidaat-huurders toelaten die de woning willen bezichtigen?

Gepost op 2020-03-22
Ik verlaat binnenkort mijn huurwoning en mijn huisbaas wil dat ik kandidaat-huurders in de woning laat zodat hij deze kan verhuren. Ik ben zelf al op leeftijd en wil dat weigeren, want dat houdt teveel gezondheidsrisico’s in. Mag ik dat?

ANTWOORD (update 27/03/2020)
Het antwoord is ondertussen kraakhelder. Neen, u hoeft niemand in de woning te laten. Het federaal crisiscentrum besliste op 24/03/2020 dat het niet meer toegelaten is om woningen te bezichtigen. Die beslissing is ook logisch. Waarom zou je wildvreemden in de woning moeten toelaten als zelfs familie en vrienden niet meer over de vloer mogen komen vanwege gezondheidsrisico’s.

Dat betekent dus dat niemand de woning die jij zal verlaten mag bezichtigen (zoals kandidaat-huurders, kandidaat-kopers, …), maar ook dat u zelf geen andere woning meer mag bezichtigen. U communiceert dit best aan de verhuurder.

Dat betekent dus ook dat als u nog geen nieuwe huurwoning hebt gevonden en uw huurcontract afloopt, het dus moeilijker zal zijn om nog een woning te vinden. Wat u dan kunt doen, leest u hier.

Heeft u nog vragen, aarzel dan niet om contact te nemen met uw huurdersbond.