Coronahuurvraag: Zijn woningbezichtigingen toegelaten?

Gepost op 2020-03-22

ANTWOORD (update 18/11/2020)

Tijdens de eerste lockdown waren woningbezoeken niet toegelaten. Sinds 11 mei werden deze bezoeken terug opgestart voor zover een professionele partij betrokken was. Sinds 18 mei 2020 mochten ook particuliere verhuurders terug bezichtigingen organiseren.

Dat kon daarna tot 1 november zonder beperkingen, maar uiteraard wel met heel wat voorzorgsmaatregelen (afstand houden, mondmaskers, handen reinigen, ventileren, …). Met het ingaan van de tweede lockdown op 2 november werden fysieke woningbezichtigingen opnieuw verboden. Op 17 november wijzigde het standpunt van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden echter en op 18 november werd ook de communicatie van het crisiscentrum aangepast. Die stelt dat woningbezichtigingen toegelaten zijn, maar dat enkel de kandidaat-kopers of kandidaat-huurders de woning mogen betreden. De makelaar of verhuurder, maar ook de bewoners moeten op dat moment het pand verlaten.

We vinden het onredelijk dat huurders de woning zouden moeten verlaten terwijl wildvreemden het pand bezoeken. We vragen verduidelijking en een werkbare oplossing.

Het blijft trouwens moeilijker worden om momenteel een nieuwe huurwoning te vinden. Heeft u uw huidig contract reeds opgezegd, en u vind niks nieuws, kijk dan hier wat u kunt doen.

Wij vroegen reeds eerder al om het aantal fysieke bezichtigingen te beperken tot een minimum en om volop in te zetten op virtuele bezoeken van de woning.

Heeft u nog vragen, aarzel dan niet om contact te nemen met uw huurdersbond.