Vlaams Woninghuurdecreet treedt in werking op 1 januari 2019

Gepost op 2018-12-14

Bij de start van het nieuwe jaar gaat het Vlaams Woninghuurdecreet van kracht. Maar let op, enkel voor schriftelijke huurcontracten die vanaf die datum ondertekend worden en voor mondelinge huurcontracten. Voor alle schriftelijke huurcontracten die voor die datum werden afgesloten, blijft de bestaande huurwetgeving bestaan.Voor hen verandert er niks.

Voor contracten die vanaf 2019 worden ondertekend, wijzigt er dus wel heel wat. De verhoging van de huurwaarborg tot drie maanden is daarbij het meest in het oog springende. Wie dit bedrag niet meteen kan neertellen, kan een aanvraag indienen bij het Vlaams Woningfonds of kan bij het OCMW langsgaan.

Maar er zijn ook heel wat wijzigingen over de opzeggingsmogelijkheden, de overdracht van de huurovereenkomst, een nieuwe regelgeving voor studentenhuur, de installatie van een spoedprocedure bij de vrederechter en noem maar op.

De komende dagen zal u op deze website aangepaste modeldocumenten en ‘vragen en antwoorden’ kunnen terugvinden. Het komende jaar zullen er ook artikels op deze website verschijnen met meer uitleg over de nieuwe regelgeving.

Ondertussen lanceerde de overheid een website waar u alles kunt terugvinden over het nieuwe Woninghuurdecreet en waar u gratis flyers en brochures kunt terugvinden.

Heeft u toch nog vragen, neem dan contact met uw huurdersbond.