Nieuwe sociale huurprijzen te laat bekend

Gepost op 2019-12-02
Begin oktober schreven we een artikel over hoe de nieuwe huurprijsberekening voor sociale huurders in elkaar zit. We vroegen toen al naar uitstel en overgangsmaatregelen. De nieuwe berekening gaat in op 1 januari 2020. Maar de sociale huurders kennen hun nieuwe huurprijs nog steeds niet. De sociale huurders uitten afgelopen weekend dan ook hun bezorgdheid op het jaarlijkse VIVAS congres voor sociale huurders.

Op het einde van elk jaar krijgt een sociale huurder zijn huurprijsfiche voor het komende jaar. De nieuwe huurprijs houdt rekening met de index en met een update van de inkomensgegevens van de huurders. Maar dit jaar wordt de berekening van de sociale huurprijs grondig gewijzigd. Voor sommige sociale huurders zal dat een groot huurprijsverschil betekenen.

De marktwaarde van de woning wordt namelijk anders berekend. Voor sommige huurders zal die marktwaarde gelijk blijven, voor anderen zal die wat dalen, maar voor een behoorlijk groot aandeel sociale huurders zal die stijgen. Doordat ook de inkomensberekening wijzigt, zullen een aantal sociale huurders meteen een fikse toename van hun huurprijs zien. Daarenboven zullen sommige huurders ook een energietoeslag moeten betalen.

Chaos
Sommige sociale huurders zullen die huurprijs voor januari echter maar ontvangen in … januari zelf. Verschillende sociale huisvestingsmaatschappijen krijgen het niet klaargespeeld om de nieuwe huurprijzen tijdig te bezorgen, waardoor huurders in het ongewisse blijven over hun nieuwe huurprijs.

Meer nog, de berekening die straks bezorgd zal worden, is in sommige gevallen zelfs maar voorlopig. Want voor sommige woningen zijn de energiecorrecties zelfs nog niet berekend, waardoor met voorschotten gewerkt zal worden.

Heel wat sociale huurders zullen hun huurprijs zien stijgen. Ze hebben totaal geen tijd om zich hier op voor te bereiden, maar krijgen dit plots op hun bord geserveerd. Uit simulaties van sociale huisvestingsmaatschappijen blijkt zelfs dat voor sommige huurders de maandelijkse huurprijs zal stijgen met meer dan 400 euro.

Uitstel
Kortom, de nieuwe sociale huurprijsberekening staat nog niet op punt en kan voor grote huurprijsstijgingen zorgen. We vroegen daarom nogmaals om de nieuwe huurprijsberekening uit te stellen tot de huurprijs definitief berekend en meegedeeld wordt aan de huurders. Zo kunnen huurders zich toch enigszins voorbereiden op de wijzigingen. Daarenboven vroegen we ook overgangsmaatregelen voor wie een plotse, grote stijging in zijn huurprijs kent. Tot slot biedt dat tijd om een aantal onrechtvaardige aspecten uit de nieuwe berekening bij te sturen.

Minister van Wonen Matthias Diependaele lichtte op het VIVAS congres voor de sociale huurders echter zijn visie toe en gaf aan dat hij niet op deze vraag zal ingaan. Groen en Sp.a dienen een resolutie in om alsnog uitstel en overgangsmaatregelen te bekomen.


De bezorgdheden van de huurders werden ook opgenomen door de pers: