Coronahuurvraag: Ik moet de huurwoning leegmaken maar het containerpark is gesloten en de verhuisfirma werkt niet

Gepost op 2020-03-20

Ik moet mijn huis leeghalen maar er zijn bepaalde dingen die ik naar het containerpark moet brengen. Alleen zijn de containerparken gesloten wegens de Corona crisis. Ook weet ik niet of de verhuisfirma mij nog zal helpen. Wat moet ik nu doen?


ANTWOORD

Indien de huurder erin slaagt om te verhuizen en enkel er niet in slaagt om bepaalde meubels of zaken te verwijderen omdat de containerparken gesloten zijn, dan begaat hij geen fout aangezien dit een situatie van overmacht is. Hij meldt best dat hij voor de ontruiming zal zorgen van zodra het containerpark opnieuw open is. Dit beperkte gebrek in de teruggaveplicht betekent niet dat de huur verderloopt. Een overeenkomst moet immers ter goeder trouw worden uitgevoerd.

Het is zeker ook, en misschien zelfs nog een betere optie, om alles mee te verhuizen indien het over een beperkt aantal spullen gaat. Op die manier maak je de woning die je verlaat volledig vrij en neem je de spullen mee naar je nieuwe woning om die later naar het containerpark te brengen.

Heeft u een verhuisfirma aangesproken, dan informeert u best nog eens of u beroep kan doen op de verhuiswagen en -lift. Volgens de laatste richtlijnen worden verhuisfirma’s niet als een essentiële sector aanzien. Vraag in dat geval een schriftelijke verklaring van de verhuisfirma en breng de verhuurder op de hoogte dat dit voor u een zaak van overmacht is.


Heeft u nog vragen, aarzel dan niet om contact te nemen met uw huurdersbond.