Coronahuurvraag: Ik heb recht op de energiesteunmaatregelen maar die kosten zitten in mijn huurprijs

Gepost op 2020-03-20

Ik sta sinds gisteren op volledige economisch werkloosheid. Nu lees ik overal dat er voor deze maand geen elektriciteit en verwarming betaald moet worden. Wat als die in de huishuur verrekend zitten? Want ik betaal 764,62€ huishuur waarvan 100€ voor water en verwarming. Hoe verloopt dit dan?


ANTWOORD (update 22/03/2020)

Het klopt dat op 18 maart 2020 de Vlaamse Regering heeft aangekondigd dat voor al wie technisch werkloos is de water-, gas- en elektriciteitsfactuur van een maand kwijt gescholden wordt.

Niet elke huurder heeft een eigen energie-aansluiting. Daardoor is een tegemoetkoming via de distributiemaatschappij niet altijd even handig. Het komt vaak voor dat de verhuurder aangesloten is en de kosten dan doorrekent aan de huurders. De tegemoetkoming regelen via de distributiemaatschappij is dus niet wenselijk.

Nadat we de bevoegde Vlaamse minister voor energie hierover aanschreven, werd beslist om een bedrag voor de energiekost rechtstreeks aan de persoon te storten die technisch werkloos wordt. De vergoeding zal 202,68 euro bedragen en is gebaseerd op een gemiddelde water- en energiefactuur van alle huishoudens.

We verwelkomen deze methode omdat zo ook huurders zonder individuele energie-aansluiting recht zullen hebben op deze vergoeding. Meer informatie kunt u hier terugvinden.

Heeft u nog vragen, aarzel dan niet om contact te nemen met uw huurdersbond.