Praktijktesten leggen discriminatie in Antwerpen bloot

Gepost op 2018-09-24

Uit een nieuw grootschalig onderzoek van professor Pieter-Paul Verhaeghe (VUB) en het platform Praktijktesten Nu blijkt dat ook in Antwerpen discriminatie op de huurmarkt schering en inslag is. De resultaten vertellen ons dat personen met een Turks of Marokkaans klinkende naam in 40% van de gevallen gediscrimineerd worden.

 

Antwerpen

Zoals u uitgebreid in het Nieuwsblad kunt lezen, heeft u maar beter een Vlaams klinkende naam als u op zoek gaat naar een huurwoning in Antwerpen. Verbazing wekt dat niet meer op. We weten al jarenlang dat discriminatie alomtegenwoordig is. Niet enkel in de grootste stad van Vlaanderen trouwens, maar ook ver daarbuiten.
Toch komen de resultaten telkens opnieuw hard aan. Wanneer Mourad of Fatima een mailtje sturen om een huurwoning te bezoeken, worden ze in 40% van de gevallen niet uitgenodigd, terwijl pakweg Koen of Annelies wel een afspraak krijgen.

Uit het onderzoek blijkt dat de helft van de verhuurders discrimineert, net als 30% van de makelaars.

 

Gent

Eerder bleken in Gent al gelijkaardige cijfers op te duiken. Via een gecoördineerde totaalaanpak, waar praktijktesten een essentieel onderdeel van zijn, slaagde de stad er in om de discriminatie bij makelaars sterk terug te dringen van 26% naar 14%. Ondertussen blijft de stad verder sensibiliseren en controleren. Wie nu nog discrimineert, kan zich aan een juridische procedure verwachten.

 

Bevoegdheid

Het is in eerste instantie aan de Vlaamse overheid om een effectief discriminatiebeleid op te zetten dat zowel sensibilisering, controle als sanctionering bevat. Ook uit uitgebreid onderzoek van het Steunpunt Wonen blijkt dit de enige manier te zijn om discriminatie significant terug te dringen. Toch blijft de Vlaamse overheid van de problematiek wegkijken en denkt ze dat het met een zoveelste informatie- en sensibiliseringscampagne wel zal goedkomen.

Het Vlaams Huurdersplatform en het platform Praktijktesten Nu geloven niet in deze aanpak en dringen aan om praktijktesten structureel in te zetten om op discriminatie te controleren en deze te sanctioneren. Zoals de stad Gent bewijst, houdt niks lokale besturen tegen om in afwachting alvast een eigen antidiscriminatiebeleid uit te bouwen.

 

Platform Praktijktesten Nu

Dit onderzoek spitste zich enkel toe op discriminatie volgens afkomst. Het Platform Praktijktesten Nu en het Vlaams Huurdersplatform vragen echter een actief overheidsbeleid dat elke vorm van discriminatie (zoals vermogen, seksuele geaardheid, mensen met een beperking, …) tegengaat.

Het platform bestaat uit de organisaties Samenlevingsopbouw, Hand in Hand tegen racisme, Kif Kif, ella vzw, Minderhedenforum, Netwerk tegen Armoede, GRIP vzw, çavaria en het Vlaams Huurdersplatform.