Sinterklaas en Huurdersbond Oost-Vlaanderen zetten ‘wonen’ hoog op de politieke agenda

Gepost op 2017-11-22

Vele kinderen leefden er naar toe. De sint had op 19 november nog maar net zijn feestelijke intrede in Gent achter de rug. Op 20 november verscheen hij samen met zijn pieten hoogst uitzonderlijk nog één keertje in de stad. Niet alleen om zoet en lekkers uit te delen, hij overhandigde er, samen met Huurdersbond Oost-Vlaanderen, het memorandum van de huurdersbond aan alle gemeenteraadsleden en politieke fracties, en aan de schepen van huisvesting, Sven Taeldeman.

Het was de sint immers ook opgevallen dat nogal wat huurdersgezinnen in Gent en omstreken bijzonder slecht gehuisvest zijn. Net zoals de huurdersbond vindt de Sint dit een grove schending van het grondrecht op wonen en wil hij dat alle huurders een betaalbare en kwaliteitsvolle woning kunnen huren in een aangename, veilige omgeving. De tijd om de gemeenteraadsleden hieraan te herinneren is rijp: de verkiezingen komen eraan! Tijd om onze wensen nog eens heel duidelijk te maken – en met de steun van onze kindervriend – wil Huurdersbond Oost-Vlaanderen de gemeenteraadsleden en hun politieke fractie aanzetten om het thema ‘wonen’ hoog op de politieke agenda te zetten en hiervoor de nodige budgetten vrij te maken. De schepen beloofde in elk geval meer dan rekening te houden met onze eisen.

 

Huurdersbond eist meer kwalitatieve en betaalbare huurwoningen

De huurdersbond stapte samen met de Sint naar het stadhuis om de gemeenteraadsleden en de schepen van wonen het memorandum te overhandigen. Het is immers nu dat de partijprogramma’s worden geschreven. Huurdersbond Oost-Vlaanderen ijvert ervoor dat wonen daarin een belangrijk thema wordt, niet alleen in Gent maar in heel Vlaanderen. Dat betekent onder meer dat elke huurwoning kwalitatief in orde moet staan, huurders wiens woning ongeschikt of onbewoonbaar werd verklaard actiever moeten worden ondersteund en begeleid, kleine gebreken op kosten van de verhuurder moeten worden hersteld, dat er meer sociale woningen moeten worden gebouwd, een actievere opvolging van de verplichte affichering van de huurprijs, leegstand moet worden aangepakt, discriminatie op de private huurmarkt moet worden aangepakt en een volwaardige participatie van sociale huurders aan de orde is.

 

Meer sfeerbeelden en filmpjes op www.facebook.com/Hbovl/