Betaalbaarheid van de sociale huur
Nieuwe sociale huurprijsberekening nefast voor meest kwetsbare sociale huurders
Gepost op 2020-06-04De nieuwe berekening van de sociale huurprijzen zorgt voor een gemiddelde reële stijging van 11,5 euro. Vooral de meest kwetsbare sociale huurders krijgen het hard te verduren.
“De nieuwe sociale huurprijsbepaling wekte heel wat onvrede op” – Interview met de Vlaamse Ombudsman
Gepost op 2020-05-19Eind december kregen duizenden sociale huurders hun nieuwe huurprijsberekening in de bus. Velen moesten van de ene dag op de andere een pak meer huur betalen. Dat zorgde voor veel wrevel. Een interview met Vlaams ombudsman Bart Weekers.
Modelbrief voor sociale huurders die vragen hebben bij hun nieuwe marktwaarde
Gepost op 2019-12-19Vanaf 1 januari 2020 wijzigt de berekening van de sociale huurprijzen. We bieden een modelbrief aan voor wie vragen heeft bij zijn nieuwe marktwaarde.
Nieuwe sociale huurprijzen te laat bekend
Gepost op 2019-12-02Sociale huurders kennen hun nieuwe huurprijs nog steeds niet. Ze vragen uitstel en overgangsmaatregelen.
Sociale huurders mogen zich in 2020 aan nieuwe huurprijs verwachten
Gepost op 2019-10-01De berekening van de sociale huurprijzen wordt begin 2020 op verschillende manieren gewijzigd. Dat kan voor sommige huurders een zeer grote impact hebben en de sociale huurprijs sterk doen oplopen.
Nieuwe berekening voor sociale huurprijzen in de maak
Gepost op 2018-11-09Wie in een sociale huurwoning van een sociale huisvestingsmaatschappij woont, betaalt een huurprijs die aan het inkomen is gelinkt en ook rekening houdt met de marktwaarde van een woning. De Vlaamse regering is van plan om de berekening van de sociale huurprijzen aan te passen vanaf 2020, maar ook al begin 2019 komt er een verandering aan.
Onderbezetting in de sociale huur: Wanneer wonen sociale huurders te groot? En wat zijn de gevolgen?
Gepost op 2018-06-22Sinds 1 maart 2017 wijzigden een aantal belangrijke regels in de sociale huur. Sindsdien vragen veel sociale huurders zich af of ze al dan niet te groot wonen. Mogen ze bijvoorbeeld nog een logeerkamer hebben voor de kleinkinderen? Of moeten ze dan een onderbezettingsvergoeding betalen? Kunnen ze zelfs een opzegging krijgen? We leggen de regels uit.
Sociale huurprijzen stijgen in 10 jaar tijd met 35%
Gepost op 2016-11-26VIVAS, het netwerk van sociale huurders, stelt naar aanleiding van zijn bewonerscongres vast dat de sociale huurprijzen de afgelopen 10 jaar de hoogte zijn ingeschoten. Hoe sociaal zijn de sociale huurprijzen nog?
Energieheffing gemeenschappelijke delen is onrechtvaardig
Gepost op 2016-06-08Al op 30/10/2015 kaartte het Vlaams Huurdersplatform de ongewenste effecten van de energieheffing voor gemeenschappelijke delen aan. Ook de VVH (Vereniging van Vlaamse Huisvestingsmaatschappijen) stelt zich vragen bij deze heffing en roept minister Tommelein op om de nodige aanpassingen te voorzien. De huurdersbonden, VIVAS en het Vlaams Huurdersplatform ondersteunen dit pleidooi en stellen dat een energieheffing moet gebaseerd zijn op het werkelijk verbruik en niet op het aantal aansluitingspunten.