Modelbrief voor sociale huurders die vragen hebben bij hun nieuwe marktwaarde

Gepost op 2019-12-19
Vanaf 1 januari 2020 wijzigt de berekening van de sociale huurprijzen op drie elementen. De sociale huisvestingsmaatschappij zal jouw marktwaarde herberekenen, er kan een energietoeslag worden aangerekend en ook de inkomensberekening wijzigt. Hoe die wijzigingen er precies uitzien en welke bedenkingen we hierrond hebben kan je hier en hier lezen. Wie nu vragen heeft bij zijn nieuwe huurprijs, kan terecht bij zijn sociale huisvestingsmaatschappij. Is dat antwoord onbevredigend, dan kan je ook langsgaan bij de huurdersbond.

Marktwaarde
Voor elke sociale huurwoning wordt de marktwaarde herberekend aan de hand van de sociale huurprijsschatter. Door 16 variabelen in te geven (waaronder bijvoorbeeld ligging, bouwjaar, woonoppervlakte, aantal slaapkamers, …) wordt een marktwaarde bekomen. Dit is de waarde die de woning of het appartement zou hebben alsof het op de private huurmarkt verhuurd zou worden. Op de huurprijsfiche staat deze marktwaarde vermeld. Maar hoe ze die variabelen hebben ingevuld en dus aan die marktwaarde komen, vind je niet op de huurprijsfiche terug.

Transparantie
De VMSW (Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen) maakte een kort verslagje op met al deze variabelen en vulde de waarden per variabele in voor elke sociale huurwoning. Sommige sociale huisvestingsmaatschappijen bezorgen dit verslagje nu samen met de nieuwe huurprijs aan hun huurders. Op die manier kan je als sociale huurder nagaan of er geen fouten zijn gemaakt. We juichen deze manier van aanpak toe.

Modelbrief
Andere sociale huisvestingsmaatschappijen doen dit helaas niet. Waardoor je als huurder absoluut geen zicht hebt op hoe die marktwaarde tot stand is gekomen. Iedere sociale huurder heeft echter het recht om dit te weten. Daarom kan je hier een modelbrief terugvinden die je ondertekend aan jouw sociale huisvestingsmaatschappij kan richten.

Krijg je van de sociale huisvestingsmaatschappij geen antwoord op deze modelbrief of op andere vragen, dan kan je ook steeds terecht bij de huurdersbond voor verdere ondersteuning.