Begrotingscontrole levert 200 miljoen euro extra voor sociaal wonen op

Gepost op 2016-04-15

Bij de laatste Vlaamse begrotingscontrole besliste de Vlaamse regering op aansturen van minister van wonen Liesbeth Homans om 200 miljoen euro extra te investeren in sociale woningbouw en de renovatie van het sociaal patrimonium.

Dit is een belangrijk signaal. Vlaanderen heeft, in vergelijking met zijn buurlanden, erg weinig sociale woningen (6.7%). Nochtans is de nood gigantisch. De wachtlijsten zijn ellenlang en op de private huurmarkt betalen veel huurders te veel voor een te weinig kwaliteitsvolle woning.

Dat het groeipad voor sociale woningen eerder werd teruggeschroefd als besparingsmaatregel deed dan ook de wenkbrauwen fronsen. Door deze 200 miljoen euro extra in te schrijven in het begrotingsdecreet, wordt deze besparing in elk geval al voor dit jaar gecompenseerd. De huurdersbeweging is er van overtuigd dat de extra investering een stap in de goede richting is en hoopt tegelijk dat dit de voorbode mag zijn van ambitieuzere groeidoelstellingen en een toename van de bijhorende middelen op structurele basis voor sociaal wonen.