EPC-attest is bij veel huurders niet bekend

Gepost op 2018-06-26

 

Een EPC-attest is sinds 1 januari 2009 verplicht bij elk nieuw afgesloten huurcontract. Dit energieprestatiecertificaat moet de kandidaat-huurder informeren over de energiezuinigheid van de woning. Zo kan hij hiermee rekening houden bij de overweging om het pand al dan niet te huren. De verhuurder moet dit kunnen voorleggen vanaf het moment dat hij het pand te huur aanbiedt.

 

Onwetendheid over EPC-attest groeit

De huurdersbonden houden al een aantal jaar bij hoeveel van hun leden weet hebben van hun EPC-attest. Van alle leden die in 2017 langskwamen, kon maar liefst 6 op de 10 huurders zich niet voor de geest halen of ze al dan niet kennis hebben gekregen van een EPC-attest. We kunnen spreken van een opmerkelijke en structurele stijging, want in 2016 was dit nog 56,19%, in 2015 52,32% en in 2014 49,91%.

 

 

Slechts 16,6% van de huurdersbondleden geeft aan dat ze zeker kennis hebben gekregen van het EPC-attest. Dat is ontstellend weinig voor een regelgeving die nochtans sinds 2009 verplicht is en over een thematiek handelt die steeds belangrijker wordt. 22,7% van de leden is zelfs zeker dat ze nooit het EPC-attest hebben gezien.

 

Rol van het EPC-attest

Heel wat verhuurders tonen dus niet spontaan het EPC-attest, maar ook weinig huurders vragen er blijkbaar naar. Dit toont aan dat ook veel huurders hier weinig belang aan hechten. Dat is zeker begrijpelijk in dat deel van de huurmarkt waarvan we weten dat het aandeel betaalbare huurwoningen steeds schaarser wordt. Men is dan gewoon al blij dat men een huurwoning te pakken kan krijgen. Dat neemt niet weg dat er nog een lange weg af te leggen is om ook huurders gepast te sensibiliseren. Want een energiezuinige woning is niet alleen goed voor het milieu, maar uiteraard ook voor de portefeuille van de huurder.

 

Gebrek aan controle

De regelgeving inzake EPC bevat een bepaling waarbij verhuurders een administratieve geldboete kunnen oplopen van €500 tot €5000 indien ze geen EPC-attest kunnen voorleggen. Volgens cijfers van het Vlaams Energieagentschap werden in 2017 3035 woningen gecontroleerd, waarvan 607 op de huurmarkt. Voor 35 woningen bleek de verkoper niet in orde te zijn en voor 22 woningen bleek de verhuurder niet in orde. Uiteindelijk leidde dit tot 4 boetes over de koop- en huurmarkt heen.