Je kandidaat stellen voor een huurwoning? Dat is dan € 500.

Gepost op 2017-08-17

De huurdersbonden signaleren een opkomende (wan)praktijk bij vastgoedmakelaars. De zogenaamde éénzijdige huurbeloftes lijken in opmars. Wanneer je een huis of appartement wil huren, vragen sommige makelaars dat je eerst een fikse geldsom neertelt. Deze bedragen kunnen oplopen tot wel € 500.

 

Onzeker

Kan of wil je dit niet meteen betalen, dan zie je je nieuwe thuis meteen langs je neus voorbijflitsen. De makelaar zal je namelijk niet eens voorstellen aan de verhuurder. Betaal je wel, dan zal de makelaar de verhuurder op de hoogte brengen. Deze zal je in de weegschaal leggen met eventuele andere kandidaten die dit bedrag ook hebben betaald. Daarna wordt een keuze gemaakt.
Hoewel je het geld eerst moet betalen, ben je dus niet zeker dat je de woning zal mogen huren. Wanneer je niet wordt gekozen, is de makelaar wel verplicht om het geld terug te storten. Alleen kan dit hele proces weken aanslepen. Wanneer je wel wordt gekozen, wordt het bedrag gebruikt als huurgeld.

 

Krappe huurmarkt

Als je dringend op zoek bent naar een huurwoning, zoals zovelen op de krappe huurmarkt, heb je natuurlijk niet steeds de tijd om te wachten op een beslissing van de verhuurder. Maar aangezien je het geld hebt moeten storten, is het ook weinig zinvol om je zoektocht verder te zetten. Want stel dat je toch iets anders zou vinden, maar de verhuurder kiest uiteindelijk toch voor jou, dan zie je het geld nooit meer terug. Verder zoeken of bij meerdere verhuurders een huurbelofte ondertekenen, is dus riskant. Maar als je telkens moet wachten, verlies je kostbare tijd om een nieuw onderkomen te vinden. Tijd die je vaak niet hebt.
Deze praktijk werd al eerder aangekaart door de huurdersbonden. Maar het lijkt er op dat minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) en minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) de bal naar elkaar doorspelen. Ook de commissie Wonen van het Vlaams parlement boog zich al over deze praktijken. Michèle Hostekint (SP.A) bracht dit een eerste keer in discussie in mei 2015 en opnieuw in januari 2017. Helaas tot dusver zonder resultaat.

 

Extra drempel

Dat kandidaat-huurders zich éénzijdig moeten verbinden op een huurmarkt met zo’n beperkt aanbod, kan niet de bedoeling zijn. Maar dit doen tegen voorafgaande betaling en zonder datum waarop de belofte verloopt, is het fatsoen voorbij.
Door deze éénzijdige huurbelofte, wordt nog maar eens een extra drempel gecreëerd om tot de private huurmarkt toe te treden. In tijden waarin de huurwaarborg ook zou worden opgetrokken, kunnen huurders dit missen als kiespijn. De huurdersbonden roepen beide ministers dus op om snel werk te maken van een sluitende oplossing.

 

NOOT: Kort na dit bericht nam het kabinet van minister Kris Peeters contact op om aan te geven dat deze handelspraktijken niet door de beugel kunnen. Hij zal overleg opstarten met de huurdersbonden en de vastgoedsector om dit verder uit te klaren. We danken de minister voor deze duidelijke stellingname.