Renteloze huurwaarborglening voor wie moeite heeft met huurwaarborg

Gepost op 2019-02-05

 

Het Vlaams Woninghuurdecreet trad op 1 januari 2019 in werking voor huurcontracten vanaf die datum. Het omvat een grondige herziening van het woninghuurrecht in Vlaanderen. Daarbij wordt ook het maximale bedrag van de huurwaarborg opgetrokken naar drie maanden. Wie het moeilijk heeft om de huurwaarborg te betalen, kan een huurwaarborglening aanvragen. Dit kan bij het Vlaams Woningfonds en kan zowel digitaal als schriftelijk.

 

Anonieme en renteloze huurwaarborglening

Die huurwaarborglening is anoniem en renteloos. We raden aan om een aanvraag in te dienen van zodra u naar een huurwoning op zoek bent. Zo krijgt u meteen een principiële goedkeuring. Die goedkeuring geldt voor drie maanden. Wanneer u dan een huurcontract bekomt, verloopt de procedure veel sneller.

Het is echter ook mogelijk om een aanvraag in te dienen wanneer u al een huurcontract heeft, al duurt het dan langer voor u het bedrag voor de huurwaarborg effectief ontvangt.

U kunt alle voorwaarden hier terugvinden en u kunt er ook digitaal een aanvraag indienen.

 

Huurwaarborgvormen

Voor huurcontracten die vanaf 1 januari 2019 worden afgesloten kan een huurwaarborg van maximaal drie maanden gevraagd worden. Als huurder mag je steeds kiezen hoe je die huurwaarborg wil betalen. Er zijn vier mogelijkheden die niet gecombineerd mogen worden:

• Een huurwaarborg op een geblokkeerde rekening bij een financiële instelling op uw naam.
• Een bankwaarborg via het OCMW. Deze kan je dan in schijven afbetalen aan het OCMW. Neem hiervoor contact met het OCMW van de gemeente waar je woont.
• Een huurwaarborg als zakelijke zekerheidsstelling op naam van de huurder. De Korfina-huurwaarborg is de meest bekende.
• Borgstelling: Mits akkoord van de verhuurder kan de huurder een borgsteller voorstellen voor eveneens een maximaal bedrag van 3 maanden huur.

Wanneer je een huurwaarborglening hebt aangevraagd om de huurwaarborg te stellen, zal het Vlaams Woningfonds het bedrag van de huurwaarborglening storten op de geblokkeerde rekening of op de rekening waar u een zakelijke zekerheidsstelling stelde. Als de huurwaarborg al werd gestort door het OCMW, zal het Vlaams Woningfonds deze terugbetalen aan het OCMW.