Verhoogde energiepremies voor beschermde afnemers

Gepost op 2021-07-05

Veel gezinnen hebben het door de coronacrisis extra moeilijk om hun energiefactuur te betalen. Naast verhoogde energiepremies voor beschermde afnemers, wordt deze groep ook tijdelijk uitgebreid zodat meer gezinnen kunnen rekenen op extra steunmaatregelen voor het verlagen van hun elektriciteits- en/of aardgasfactuur. 

Vlaamse steunmaatregelen

De Vlaamse overheid voorziet in samenwerking met Fluvius extra steunmaatregelen voor beschermde afnemers met als doel het verbruik en dus de energiefactuur zo laag mogelijk te houden. Zo kunnen beschermde afnemers een gratis energiescan aanvragen. Daarbij gaan ze samen met een energiedeskundige op zoek naar tips om hun energiegebruik te verminderen. Daarnaast kunnen eigenaars rekenen op sterk verhoogde energiepremies wanneer ze hun huis isoleren of hun verwarmingsinstallatie vervangen.

Ook komen beschermde afnemers in aanmerking voor de huur-en isolatiepremie. Kwetsbare huurders kunnen met behulp van een projectpromotor hun slecht geïsoleerde huurwoning laten renoveren indien de verhuurder daarmee instemt en dit wenst te bekostigen. De Vlaamse overheid voorziet steun bij het plaatsen van hoogrendementsbeglazing, dak- of zoldervloerisolatie en het na-isoleren van spouwmuren. Daarnaast kunnen beschermde afnemers tot 150 euro korting krijgen op de aankoop van een energiezuinige koelkast of wasmachine. Deze kortingsbon kan aangevraagd worden via de website van Fluvius.

Via het energiehuis kunnen beschermde afnemers terecht voor allerhande energieadvies en ondersteuning bij het aanvragen van energiepremies.

Uitbreiding sociaal tarief

Tot eind december 2021 heeft een bijkomende groep huishoudens recht op het sociaal tarief voor elektriciteit en aardgas. Het sociaal tarief – ook wel eens de ‘sociale maximumprijzen’ genoemd – is een regeling waarbij personen en gezinnen met een laag inkomen van sterk verlaagde elektriciteits- en aardgasprijzen genieten. Burgers die recht hebben op een ‘verhoogde tegemoetkoming in de ziektekosten’, krijgen van februari 2021 tot eind 2021 tijdelijk recht op het sociaal tarief voor elektriciteit en aardgas, waardoor ze ook tijdelijk het Vlaamse statuut ‘beschermde afnemer’ krijgen. Door deze tijdelijke uitbreiding van het sociaal tarief is het aantal rechthebbenden in Vlaanderen bijna verdubbeld van 215.000 tot ruim 400.000.

Wie niet behoort tot groep van beschermde afnemers, maar wel wil besparen op de energiefactuur, kan kosteloos op zoek gaan naar een goedkopere energieleverancier via de website van de VREG.

Meer informatie over het sociaal energiebeleid en de maatregelen vindt u op https://www.energiesparen.be/sociaal