Sociale huur

VDAB-inschrijvingsplicht voor sociale huurders: een doortrapt plichtenverhaal
Gepost op 2023-04-04Met ingang van 1 januari 2023 moeten sociale huurders, nieuwe en bestaande, aan een bijkomende verplichting voldoen. Sociale huurders (en dus geen andere medebewoners) tussen 18 en 65 jaar die geen job uitoefenen moeten zich inschrijven bij de VDAB (Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling).

4 op de 10 gemeentes halen doelstelling sociale woningen niet
Gepost op 2022-08-17Er staan in Vlaanderen 182.436 alleenstaanden en gezinnen op de wachtlijst voor een sociale huurwoning. Zij moeten gemiddeld 1.409 dagen wachten, dat is bijna 4 jaar, op een toewijzing van een sociale woning. Terwijl er overal sociale woningen te weinig zijn, blijkt nu dat zelfs 4 op 10 lokale besturen er niet in slaagt om de door Vlaanderen minimale opgelegde verplichting na te komen.

Vermogenstoets voor sociale huurders: de nieuwste pestmaatregel in de sociale huur
Gepost op 2022-06-28De Vlaamse regering wil tegen 1 januari 2024 een vermogenstoets doorvoeren voor nieuwe sociale huurders. We bespreken en analyseren deze maatregel.

Lokale binding sinds geboorte
Gepost op 2022-03-08Kandidaten met ‘lokale binding’ krijgen vaak voorrang voor sociale huur. Wij zijn er van overtuigd dat deze bepaling niet reglementair is en tevens discriminerend kan zijn.

Sociaal wonen heeft een imagoprobleem
Gepost op 2021-11-10Met één been in een sociale huisvestingsmaatschappij en met het andere erbuiten vroeg Maaike Vansevenant zich af hoe het kwam dat sociaal wonen zo’n slecht imago heeft en waarom er zo moeilijk sociale woningen bijkomen. Ze ging op onderzoek uit en schreef er een masterproef over.

Nieuw toewijzingssysteem in de sociale huur vernietigend onthaald
Gepost op 2021-09-09De wachtlijsten voor een sociale woning zijn enorm lang. Beslissen wie een aanbod krijgt is niet evident. De Vlaamse regering besliste nu over een nieuw toewijzingssysteem. Dat zou transparanter, objectiever en eenvoudiger moeten zijn dan vandaag. Wie zich verdiept in de nieuwe plannen, zal al snel besluiten dat deze voornemens absoluut niet in de praktijk gebracht worden. Daarenboven zullen de meest kwetsbare huurdersprofielen nog moeilijker kunnen instromen.

Toegang tot sociale huur: het belang van een rechtvaardig toewijzingssysteem
Gepost op 2021-05-17Sociale huur is de manier bij uitstek om te zorgen voor de meest volwaardige woonloplossing. Maar alles staat of valt met een rechtvaardig toegangssysteem. Hoe staat het daarmee in Vlaanderen? Daarover ging het webinar ‘Toegang tot sociale huur’ op 27 april.

Renovatie van sociale woningen: betrek en begeleid huurders
Gepost op 2021-04-14De renovatie van sociale woningen is een belangrijke hefboom in de strijd tegen energiearmoede. Energiearmoede treft immers 41% van de sociale huurders. De drie gewesten trekken de komende vijf jaar miljarden uit voor deze renovatie. Het Platform tegen Energiearmoede vraagt om de huurders voor, tijdens en na deze renovatiewerken te betrekken. Het formuleert hiervoor zes aanbevelingen.

Rekenhof onderzocht energetische renovatie van sociale woningen in Vlaanderen
Gepost op 2021-02-15Het Rekenhof onderzocht welke maatregelen de Vlaamse overheid nam om de energieprestaties van de bestaande sociale huurwoningen tegen 2020 te verbeteren. De doelstellingen werden in augustus 2020 nog niet volledig gehaald: 6,3% van de sociale woningen voldeed niet aan de doelstelling inzake dakisolatie, 8,1% voldeed niet aan de doelstelling inzake isolerende beglazing en 9,6% voldeed niet aan de doelstelling inzake centrale verwarming.

Nieuwe sociale huurprijsberekening nefast voor meest kwetsbare sociale huurders
Gepost op 2020-06-04De nieuwe berekening van de sociale huurprijzen zorgt voor een gemiddelde reële stijging van 11,5 euro. Vooral de meest kwetsbare sociale huurders krijgen het hard te verduren.